Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Η σιωπή των χαπιών - The silence of pills

Φαρμακευτικές εταιρίες φιλτράρουν τις έρευνες για την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και φροντίζουν να δημοσιεύονται μόνο οι ευνοϊκές γι' αυτά.

Οι κατασκευαστές αντικαταθλιπτικών αποφεύγουν τη δημοσίευση μελετών που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων τους, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στη "New England Journal of Medicine". Η μελέτη βασίστηκε σε 74 πειράματα με 12 αντικαταθλιπτικά (ανάμεσα τους και το Prozac της Eli Lilly, το Zoloft της Pfizer και το Effexor της Wyeth) που έγιναν σε 12.564 ασθενείς. Από τα 38 πειράματα που ο αμερικάνικος οργανισμός φαρμάκων (FDA) έχει χαρακτηρίσει ως ευνοϊκά για την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών, τα 37 δημοσιεύθηκαν σε κάποια επιστημονική έκδοση απ' αυτές που παρακολουθούν οι γιατροί ώστε να ενημερόνωνται για τα νέα φάρμακα. Αντίθετα, από τα 36 πειράματα που ο FDA έκρινε ως αρνητικά, μόνο τα 14 έχουν δημοσιευθεί! Για τα 11 από αυτά μάλιστα έγινε κατορθωτό, με μαγικό τρόπο, να παρακαμφθεί η ετυμηγορία του FDA και να παρουσιαστούν στις ιατρικές επιθεωρήσεις ως θετικά! Έτσι, ενώ στην πραγματικότητα το ποσοστό των πειραμάτων που απέδιδαν θετική εικόνα για τα αντικαταθλιπτικά είναι μόλις 51%, με βάση τα στοιχεία που είχαν στη διάθεση τους γιατροί και ασθενείς, το ποσοστό αυτό ανέβαινε στο 94%!
Σύμφωνα με άρθρο των "New York Times", στα πειράματα που δημοσιεύθηκαν, το 60% των ατόμων που πήραν τα φάρμακα ανέφεραν σημαντική ανακούφιση από την κατάθλιψη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ασθενών που έπαιρναν χάπια placebo (ψεύτικα) ήταν 40%. Όταν όμως στον υπολογισμό συμπεριλήφθηκαν και τα αδημοσίευτα πειράματα, το πλεονέκτημα των αντικαταθλιπτικών μειώθηκε αισθητά: η διαφορά τους από τα placebo ήταν πλέον μικρή - μέχρι και 69% μικρότερη από εκείνη που είχε προηγουμένως εξαχθεί. Ο Δρ. Τζέφρυ Μ. Ντρέιζεν, αρχισυντάκτης της "New England Journal of Medicine", επισημαίνει ότι η επιλεκτική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων υποβαθμίζει το ρόλο των γιατρών (που έτσι δεν έχουν σαφή εικόνα για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που συνταγογραφούν), βλάπτει τη θεραπεία των ασθενών (που απογοητεύονται όταν τα αντικαταθλιπτικά δεν λειτουργούν), αλλά επίσης αναιρεί την προσφορά των ασθενών - πειραματόζωων, που βλέπουν το ρίσκο και την ταλαιπωρία τους να θυσιάζονται τελικά υπέρ του κέρδους των φαρμακευτικών εταιριών!
Οι αρμόδιοι του ψυχιατρικού τμήματος του FDA παραδέχονται ότι γνώριζαν ήδη τα όσα απεκάλυψε η μελέτη. "Χρόνια παλεύουμε μ' αυτό το θέμα", δήλωσαν στους "Times". Οι εκπρόσωποι των εταιριών, από την πλευρά τους, επισημαίνουν ότι τα στοιχεία προέρχονται από το... μακρινό 2004 και ότι από τότε, η κυβέρνηση και οι εταιρίες έχουν καταρρίψει το μύθο ότι οι φαρμακευτικές έχουν άπλυτα να κρύψουν.
Τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι τα μόνα σκευάσματα που γίνονται αντικείμενο λαθροχειρίας. Η πριμοδότηση των ευνοϊκών ερευνών εφαρμόζεται για φάρμακα από όλο το φάσμα της βιομηχανίας. Το Global έχει ήδη δημοσιεύσει ειδήσεις για εταιρίες όπως η Merck, η Schering - Plough (σκευάσματα Vytorin και Zetia κατά της χοληστερίνης) και η Eli - Lilly (σκεύασμα Zyprexa για την σχιζοφρένεια), οι οποίες έχουν αποκρύψει επίσης τα αποτελέσματα ερευνών που θα χάλαγαν το προφίλ τους.
Δηλητηρίασαν τα πειράματα!

"Τις τελευταίες μέρες έχουμε δηλητηριάσει περισσότερα από 250 μπουκάλια της αλοιφής Savlon, προϊόντος της εταιρίας Novartis. Οι καταναλωτές που θα αναγκαστούν να περάσουν μερικά βράδια στο νοσοκομείο, θα καταλάβουν τι περνούν τα ζώα στα εργαστήρια δοκιμών."
Οικολογική τρομοκρατία: Όρος σχετικά άγνωστος στους περισσότερους, που όμως έχει παίξει αρκετές φορές στα διεθνή μέσα. Τελευταίο κρούσμα, η ανακοίνωση της οικολογικής ακτιβιστικής οργάνωσης Animal Rights Militia (ARM) ότι δηλητηρίασε στην Αγγλία περίπου 250 σωληνάρια της αντισηπτικής αλοιφής Savlon της εταιρίας Novartis, που χορηγείται ευρέως χωρίς συνταγή σε παιδιά. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, δηλητηρίασαν επίσης στη Γαλλία 85 μπουκάλια υγρού καθαρισμού φακών επαφής Solo Care Aqua, της ίδιας εταιρίας, τρυπώντας τρυπώντας τις πλαστικές φιάλες με σύριγγα και διαχέοντας μέσα τουςοξείδιο του υδρογόνου, δηλαδή ένα κοινό λευκαντικό. Ο λόγος? Οι δοκιμές που διενεργούνται σε ζώα από το εργαστήριο Huntigdon Life Sciences, συνεργάτη της Novartis.
Η ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του οικολογικού περιοδικού "Bite Back". "Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο. Πρέπει να σταματήσεις να σκοτώνεις ζώα μέσα στο Huntigdon Life Sciences, αλλιώς αυτό θα αποτελέσει μόνο την αρχή της καμπάνιας μας", ρίχνει το μπαλάκι στον πρόεδρο της Novartis, Daniel Masella.
Η εταιρία αναγκάστηκε να αντιδράσει άμεσα, αποσύρωντας χιλιάδες σωληνάρια Savlon στην Αγγλία και μπουκάλια Solo Care Aqua στη Γαλλία. Ταυτοχρόνως ενημέρωσε την αστυνομία και στις 2 χώρες. "Πρόκειται για μέρος μιας οργανωμένης προσπάθειας εξτρεμιστικών οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων, που πλήττει τόσο εμάς όσο και τους καταναλωτές μας", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.

Η ακραία τακτική που ακολουθεί η ARM δεν αγκαλιάστηκε ακριβώς από το σύνολο της κοινότητας των οικολόγων. Το επιχείρημα είναι ότι ενέργειες που πιθανώς θέτουν σε κίνδυνο το καταναλωτικό κοινό στην περίπτωση του Savlon αφενός στρέφει την κοινή γνώμη εναντίων των ίδιων των οικολογικών οργανώσεων και αφετέρου δίνει πάτημα σε εταιρίες όπως η Novartis να εμφανιστούν στη θέση του θύματος, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις αμαρτίες τους. Πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις αν πρόκειται για φάρσα ή για γνήσιο σαμποτάζ.

Η καμπάνια της ARM έχει πίσω της μεγάλη ιστορία: παρόμοιες ενέργειες εναντίων προϊόντων για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι δοκιμάζονται σε ζώα έχουν σημειωθεί από τη δεκαετία του '80, με πιο γνωστή τη μόλυνση των γνωστών σοκολατοειδών Mars. Αιτία ήταν τα πειράματα που πραγματοποιούσε η εταιρία σε ζώα, για να δει τα αποτελέσματα της κατανάλωσης του προϊόντος στα δόντια. Λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση, η οργάνωση δήλωσε πως επρόκειτο για φάρσα, που όμως είχε κάνει τη δουλειά της: είχε κοστίσει στη Mars χιλιάδες δολλάρια για την απόσυρση των προϊόντων της από τα ράφια. Επιπλέον, με το φόβο ότι την επόμενη φορά ίσως να μην πρόκειται για φάρσα, εξανάγκασε την εταιρία να πάψει τις δοκιμές σε ζώα.

DNA: Με κόλπο σε λάθος χέρια
Τα δεδομένα 4.200.000 Βρετανών έχουν κατά καιρούς παραχωρηθεί σε ιδιωτικές εταιρίες.
Σύμφωνα με την Daily Telegraph, από το 2004 μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει δώσει 5 φορές την έγκριση της σε ιδιωτικές εταιρίες να επεξεργαστούν τη βάση δεδομένων του DNA όλων των - προσωρινά, έστω - συλληφθέντων Βρετανών.

Η Βρετανία διαθέτει τη μεγαλύτερη βάση DNA στον κόσμο, η οποία κάθε μήνα εμπλουτίζεται με 30.000 νέα δείγματα. Τα στοιχεία αυτά δεν καταστρέφονται. Η κυβέρνηση απέσπασε αυτό το δικαίωμα σταδιακά, με διαδοχικούς νόμους. Ενώ αρχικά μπορούσε να κρατάει μόνο το DNA όσων καταδικάζονταν, από το 2003 διατηρεί το DNA όλων των συλληφθέντων, ανεξαιρέτως αν τελικά τους απαγγελθούν κατηγορίες. Η βάση ξεκίνησε το 1995 και σήμερα καλύπτει το 5.8% του πλυθησμού. Το 2006 περιελάμβανε το DNA 585.000 εφήβων ηλικίας κάτω των 16 ετών! Σήμερα υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει το 1.000.000. Τα ευαίσθητα αυτά δεδομένα έχουν φτάσει και στα χέρια ιδιωτικών εταιριών. Από το 1999 έχουν υποβληθεί συνολικά 45 αιτήσεις, 25 από τις οποίες ικανοποιήθηκαν. Οι περισσότερες ήταν από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, δύο όμως προέρχονταν από ιδιωτικές εταιρείες.


Η πρώτη έγινε από την εταιρεία Orchid Cellmark, εταιρεία ελέγχου DNA που πραγματοποιεί ελέγχους πατρότητας, απιστίας (αίμα και σωματικά υγρά για να εντοπιστεί αν έχουν πραγματοποιηθεί εξωσυζιγικές σχέσεις) και διάφορα βιομετρικά τεστ. Η δεύτερη εταιρεία είναι η LGC, η οποία πραγματοποιεί φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές έρευνες για λογαριασμό τρίτων, ενώ πειραματίζεται επίσης με τη δημιουργία εξατομικευμένων φαρμάκων με βάση το DNA του κάθε ασθενούς.


Οι 2 εταιρείες απέκτησαν το 2007 πρόσβαση στη βάση, προκειμένου να κατασκευάσουν ένα σύστημα που θα εντόπιζε τους συγγενείς υπόπτων! Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, η Orchid Cellmark παρέδωσε τα δεδομένα και σε άλλη εταιρεία, που κατασκεύαζε ένα αυτόματο σύστημα ανάλυσης DNA. Το άλλωθι των εταιριών είναι ότι συνεργάζονται σε διάφορα έργα με τη βρετανική αστυνομία και επιπλέον ότι η πρόσβαση τους περιορίζεται σε ανώνυμα DNA. Το άλλωθι των εταιριών είναι ότι συνεργάζονται σε διάφορα έργα με τη βρετανική αστυνομία και επιπλέον ότι η πρόσβαση τους περιορίζεται σε ανώνυμα DNA.

Άρθρο του Βαγγέλη Πάλλα, αναδημοσιευμένο από την εφημερίδα "Χαραυγή", ημερομηνίας 28/08/2010. Ο Βαγγέλης Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Pharmaceutical companies filter their research on the effectiveness of antidepressants and arrange to publish only favorable to them.The manufacturers of antidepressants to avoid the publication of studies questioning the effectiveness of their medicines, according to a scientific study published a few weeks ago in "New England Journal of Medicine". The study was based on 74 experiments with 12 antidepressants (among them the Prozac of Eli Lilly, Pfizer's Zoloft in the Effexor, and of Wyeth) conducted in 12,564 patients. Of the 38 experiments that the American drug agency (FDA) has declared in favor of the efficacy of antidepressants, 37 were published in a scientific version of these attending physicians to enimeronontai for new drugs. In contrast, of the 36 experiments that the FDA considered as negative, only 14 have been published! For 11 of them even made possible, in a magical way to circumvent the FDA's verdict and presented to the medical inspections as positive! So, when in fact the percentage of experiments attributed the positive image of antidepressants is only 51%, based on data that were available to physicians and their patients, this percentage rose to 94%!According to the article "New York Times", published in the experiments, 60% of people who took the drug reported significant relief from depression, while the proportion of patients who were taking pills placebo (dummy) was 40%. But when included in the calculation and unpublished experiments, the advantage of antidepressants has decreased significantly: the difference from placebo was no longer small - up to 69% less than previously exported. Dr. Jeffrey M. Ntreizen, editor of "New England Journal of Medicine", points out that selective publication of results understate the role of doctors (who thus have no clear picture of the effectiveness of drugs prescribed), hurts the treatment of patients (who disappointed when antidepressants do not work), but also invalidates the offer of patients - animals, they see the risk and discomfort eventually be sacrificed for the profit of pharmaceutical companies!The charge of the psychiatric department of the FDA admitted that he knew already what the study revealed. "Years of struggling with this issue," told the "Times".Representatives of companies, for their part, point out that data from the ... distant 2004 and since then, the government and companies have destroyed the myth that drug have to hide dirty laundry.Antidepressants are not the only formulations that are subject to tampering. The bonus applies to favorable research on medicines from across the industry. The Global has already published news for companies like Merck, the Schering - Plough (Vytorin and Zetia medicines against cholesterol) and Eli - Lilly (Zyprexa medicine for schizophrenia), which are also withheld the results of surveys to be the chalagan profiles.
Experiments poisoned!

"In recent days we have poisoned more than 250 bottles of ointment Savlon, product company Novartis. Consumers will be forced to spend a few nights in hospital, you will understand what the animals spend in testing laboratories."Eco-terrorism: Mount relatively unknown to most, but has played several times in international media. Last case, the communication of environmental activist organization Animal Rights Militia (ARM) that poisoned in England about 250 tubes of Savlon antiseptic ointment company Novartis, which widely used in children without prescription. According to the same communication, also poisoned in France 85 bottles of liquid cleaning contact lenses Solo Care Aqua, the same company, boring boring plastic bottles with a syringe and spreading through tousoxeidio hydrogen, ie a common bleach. The reason; The tests conducted on laboratory animals by the Huntigdon Life Sciences, partner Novartis.The notice was published in the September issue of the ecological review "Bite Back"."The message is clear and nonnegotiable. Must stop killing animals in Huntigdon Life Sciences, otherwise this will be only the beginning of our campaign," throws the ball to the chairman of Novartis, Daniel Masella.The company was forced to react immediately, thousands of tubes of Savlon aposyrontas in England and Solo Care Aqua bottles in France. At the same time informed the police and 2 countries. "This is part of an organized effort by extremist organizations for animal rights, which affects us and our consumers," said company spokesman.
The extreme tactics used by the ARM is not exactly embraced by the entire community of ecologists. The argument is that actions that might endanger the general public in the case of Savlon first turns public opinion against themselves and other environmental groups push to give companies like Novartis to appear in place of the victim, putting into the background sins them. However, there is no indication whether hoax or genuine sabotage.The campaign ARM has a great history behind it: similar actions against products which are suspected to be tested in animals have been since the '80s, most prominently known contamination of chocolate Mars. Cause the experiments were effected by the company to animals, to see the effects of consumption of the product to the teeth. A few weeks after the announcement, the organization said it was a prank, but had done its job: to Mars have cost thousands of dollars to withdraw its products from shelves.Moreover, the fear that the next time might not joke, forcing the company to stop testing on animals.
DNA: In the wrong hands at bay

4,200,000 British data have occasionally granted to private companies.According to the Daily Telegraph, from 2004 until today, the government has given 5 times the approval of private companies to process the DNA database of all - temporarily at least - captured Britons.Britain has the largest base in the DNA world, which enriched every month with 30,000 new samples. These elements are not destroyed. The government won this right progressively with successive laws. While initially only able to hold the DNA of those convicted since 2003 has the DNA of all detainees, without exception, although eventually be charged. The base began in 1995 and now covers 5.8% of the cohort. In 2006 included the DNA 585.000 adolescents younger than 16 years! Today it is estimated that this number has exceeded 1,000,000. Such sensitive data and have reached the hands of private companies. Since 1999 they have made a total of 45 applications, 25 of which were satisfied. Most were from the Forensic Service, but two were from private companies.The first was made by Orchid Cellmark, DNA testing company to perform audits paternity, infidelity (blood and body fluids to detect whether they have been exosyzigikes relations) and various biometric tests. The second company is the LGC, which makes pharmaceutical and biotechnology research for others, while also experimenting with creating personalized drugs based on the DNA of each patient.The 2 companies have gained access to the 2007 basis to construct a system that identifies the relatives of suspects! In November of that year, the Orchid Cellmark data and delivered to another company, which produced an automatic analysis system DNA.The allothi companies that collaborate on various projects with the British police and also that access is limited to anonymous DNA. The allothi companies that collaborate on various projects with the British police and also that access is limited to anonymous DNA.Article by Vangelis Palla, reprinted from the newspaper "Charavgi", dated 28/08/2010. Vangelis Pallas is a journalist ANA-MPA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου