Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Φύλλο οδηγιών χρήστη ιατρικού οξυγόνου - Leaflet of using instructions for medical oxygen

Μια ευγενική χορηγία της εταιρίας Linde - Hadjikyriakos Gas Ltd
Διαβάστε προσεκτικά το πιο κάτω κείμενο γιατί περιέχει σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες σας ενδιαφέρουν.
Αυτό το φαρμακευτικό σκεύασμα διατίθεται χωρίς συνταγή. Εντούτοις, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Ιατρικό Οξυγόνο Linde προσεκτικά για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Φυλάξτε το παρών κείμενο. Ίσως χρειαστεί να το διαβάσετε ξανά.
  • Εαν έχετε περαιτέρω απορίες, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.
  • Επικοινωνήστε με ένα γιατρό εάν τα συμπτώματα σας επιδεινωθούν ή δεν βελτιωθούν.
  • Εαν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια γίνεται σοβαρή ή εαν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρών κείμενο, παρακαλείστε όπως ενημερώσετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.
Το παρών κείμενο οδηγιών περιέχει:
Τι είναι το Ιατρικό Οξυγόνο Linde και ποια η χρήση του.
Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού χρησιμοποιήσετε το Ιατρικό Οξυγόνο Linde.
Πως να χρησιμοποιήσετε το Ιατρικό Οξυγόνο Linde.
Πιθανές παρενέργειες.
Πως να φυλάσσετε το Ιατρικό Οξυγόνο Linde.
Λοιπές πληροφορίες.
1. Τι είναι το Ιατρικό Οξυγόνο Linde και ποια η χρήση του.
Το Ιατρικό Οξυγόνο Linde περιέχει οξυγόνο, το οποίο χρησιμοποιείται για εισπνοή. Είναι άχρωμο, άοσμο και άγευστο και παρέχεται σε κυλίνδρους αερίου, με ρυθμιστή πίεσης για να μειώνεται η πίεση του αερίου. Ο κύλινδρος αερίου περιέχει μόνο καθαρό οξυγόνο.
Το Ιατρικό Οξυγόνο Linde αυξάνει το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα - αύξηση κορεσμού οξυγόνου.
Το Ιατρικό Οξυγόνο Linde χρησιμεύει στο να μεταφέρεται περισσότερο οξυγόνο σε όλους τους ιστούς στο σώμα.
Το Ιατρικό Οξυγόνο Linde χρησιμοποιείται:
  • Στη θεραπεία ή πρόληψη της οξείας ή χρόνιας ανεπάρκειας οξυγόνου
  • Σαν προωθητήριο για την εισπνοή άλλων ιατρικών προϊόντων (θεραπεία με νεφελοποιητή).
  • Ως μέρος της ροής αερίου στην αναισθησία, την ανακούφιση πόνου και την εντατική παρακολούθηση.
  • Σε θαλάμους αποσυμπίεσης για ελαχιστοποίηση του κινδύνου που προκαλείται από την ασθένεια αποσυμπίεσης (νόσος των δυτών), το αέριο ή της αεροφυσαλίδες στα αιμοφόρα αγγεία και στη θεραπεία σοβαρής δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα και γάγγραινας 
  •  Στη θεραπεία οξείας αθροιστικής κεφαλαλγίας. 
2. Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού χρησιμοποιήσετε το ιατρικό οξυγόνο Linde
Εαν το ιατρικό οξυγόνο Linde έχει συνταγογραφηθεί προσωπικά για σας, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας εαν πάσχετε από χρόνιες ασθένειες των πνευμόνων όπως άσθμα ή ΧΑΠ (COPD).
Χρήση άλλων φαρμάκων
Εαν χρησιμοποιείτε άλλα φάρμακα προκαλώντας πιθανές παρενέργειες στους πνεύμονες, όπως η μπλεομυκίνη που χρησιμοποιείται στον καρκίνο, η παράλληλη θεραπεία με οξυγόνο μπορεί να επιδεινώσει τις παρενέργειες αυτών των φαρμάκων.
Κύηση και γαλουχία
Το ιατρικό οξυγόνο Linde μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εγκυμοσύνη, καθώς και κατά την περίοδο της γαλουχίας. 
3. Πως να χρησιμοποιήσετε το ιατρικό οξυγόνο Linde
Εαν το ιατρικό οξυγόνο Linde έχει συνταγογραφηθεί προσωπικά για σας, μη διαφοροποιήσετε τη δοσολογία προτού συμβουλευθείτε το γιατρό σας. Το ιατρικό οξυγόνο Linde  χρησιμοποιείται για εισπνοή. Η συνήθης δόση για ενήλικες για τη θεραπεία ή την πρόληψη της οξείας ανεπάρκειας οξυγόνου είναι 3 - 4 λίτρα ανά λεπτό με τη χρήση ρινικού καθετήρα ή 5 - 15 λίτρα ανά λεπτό με μάσκα. Για τη δοσολογία σε άλλες περιπτώσεις συμβουλευθείτε το γιατρό σας. Το ιατρικό οξυγόνο Linde εισπνέεται μέσω ρινικού καθετήρα ή μάσκας. Είτε αναπνέετε μόνοι σας - ''αναπνέετε αυθόρμητα'' - ειτε υποβοηθείστε για να αναπνέετε μέσω αναπνευστικής συσκευής / αναπνευστήρα. Διαβάστε τις οδηγίες για τη χρήση / τις οδηγίες προς τον ασθενή για τον εξοπλισμό αναπνοής προσεκτικά!
Εαν χρησιμοποιείτε περισσότερο ιατρικό οξυγόνο Linde από όσο πρέπει...

Σε ευαίσθητες καταστάσεις, η υπερβολική δόση ιατρικού οξυγόνου Linde μπορεί να επηρεάσει την αναπνευστική λειτουργία και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αναισθησία λόγω διοξειδίου του άνθρακα / απώλεια αισθήσεων. Η παρατεταμένη χρήση ιατρικού οξυγόνου Linde σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει άλγος, ξηρό βήχα, ακόμη και δύσπνοια. Εαν εμφανιστούν αυτά τα σημάδια της υπερβολικής δόσης, επικοινωνήστε με το γιατρό σας, το νοσοκομείο ή το κέντρο δηλητηριάσεων.
Οδηγίες ασφαλείας
  • Προορίζεται μόνο για ιατρική χρήση.
  • Συνδέστε τον κύλινδρο μόνο με σύνδεσμο για ιατρικό οξυγόνο.
  • Το οξυγόνο - δοχείο και κύλινδρος - πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε δωμάτιο με καλό εξαερισμό.
  • Οι κύλινδροι αερίου δεν πρέπει να εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Το κάπνισμα και η ανοικτή φλόγα απαγορεύονται αυστηρώς σε χώρους όπου πραγματοποιείται οξυγονοθεραπεία, δεδομένου ότι αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
  • Μην χρησιμοποιείτε φρυγανιέρες, στεγνωτήρες μαλλιών ή παρόμοιο ηλεκτρικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια θεραπείας με ιατρικό οξυγόνο Linde.
  • Μην τοποθετείτε ποτέ τη μάσκα οξυγόνου ή τους ρινικούς καθετήρες απευθείας πάνω σε υφασμάτινα προϊόντα κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Τα υφάσματα που διαποτίζονται με οξυγόνο μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα εύφλεκτα και κατά συνέπεια αίτία για πρόκληση πυρκαγιάς.  Στην προκειμένη περίπτωση, τινάξτε καλά και αερίστε τα υφάσματα.
  • Κλείστε το διακόπτη όταν ο εξοπλισμός είναι εκτός λειτουργίας.
  • Σε περίπτωση πυρκαγιάς κλείστε το διακόπτη της συσκευής.
  • Οι κύλινδροι αερίου πρέπει να αναφέρονται σε ασφαλές μέρος σε περίπτωση πυρκαγιάς.
  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ γράσο, πετρέλαιο ή άλλες παρόμοιες ουσίες για τη λίπανση μπλοκαρισμένων βιδών. Υπάρχει κίνδυνος αυτανάφλεξης σε περίπτωση επαφής με το ιατρικό οξυγόνο Linde κάτω από υψηλή πίεση.
  • Ανοίγετε το ρυθμιστυή πίεσης αργά και προσεκτικά.
  • Χειριστείτε το με προσοχή. Σιγουρευτείτε ότι οι κύλινδροι αερίου δεν πέφτουν και δεν εκτίθενται σε κτυπήματα.
  • Κρατήστε τον κύλινδρο καθαρό και στεγνό.


Η φύλαξη και η μεταφορά γίνεται με τις βαλβίδες κλειστές και όταν χρησιμοποιούνται, με το προστατευτικό καπάκι και το κάλυμμα στη σωστή θέση.



4. Πιθανές παρενέργειες
Όπως όλα τα φάρμακα, το ιατρικό οξυγόνο Linde μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους. Εαν οποιαδήποτε από τις παρενέργειες είναι σοβαρή ή εαν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε παρενέργειες που δεν αναφέρονται σε αυτό το ΦΟΧ, παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.
Θεραπεία εκτός νοσοκομείου:
Η θεραπεία με το ιατρικό οξυγόνο Linde μέσω ρινικών καθετήρων μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του βλεννογόνου της μύτης και ξηροστομία, λόγω του ότι το αέριο είναι ξηρό. Επίσης, σχετικό είναι και το τμήμα ''Εαν χρησιμοποιήσετε περισσότερο ιατρικό οξυγόνο Linde από όσο πρέπει...'', που αναφέρεται πιο πάνω.
Θεραπεία εντός νοσοκομείου:
Οι παρενέργειες συνήθως εμφανίζονται στις υψηλές συγκεντρώσεις, πάνω από 70%, και μετά από παρατεταμένη θεραπεία, τουλάχιστον 6 - 12 ώρες:

  • Ρήξη πνευμονικών κυψελίδων
  • Πόνος κατά την αναπνοή και ξηρός βήχας, οξεία αναπνευστική δυσχέρεια (ARDS)
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι ακόλουθες παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν:
  • Αναιμία, επηρεασμός των πνευμόνων, της καρδιάς, των νεφρών και του ήπατος.
Στα νεογνά:

Η καταστροφή του αμφιβληστροειδούς, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εξασθενισμένη όραση, θεωρείται ότι ενδεχομένως να προκαλείται από θεραπεία με συγκεντρώσεις οξυγόνου άνω του 40%.
Παρενέργειες της θεραπείας στις αίθουσες αποσυμπίεσης (θεραπεία με υπερβατικό οξυγόνο):
 Ρήξη του τυμπανικού υμένα στο αυτί, άλγος στη ρινική κοιλότητα, παροδικό μυικό άλγος και επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως ναυτία, ίλιγγος, ταραχή ή σύγχυση, μυικές συσπάσεις, απώλεια αισθήσεων και επιληπτικές κρίσεις. Οι επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορούν να εμφανιστούν σε περίπτωση θεραπείας στις αίθουσες αποσυμπίεσης με πίεση που υπερβαίνει τις δύο ατμόσφαιρες και διαρκεί περισσότερο από μερικές ώρες. Σε περιπτώσεις υψηλότερης πίεσης τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν νωρίτερα.

5. Πως να φυλάσσεται το ιατρικό οξυγόνο Linde
Αποθηκεύστε το σε χώρο με καλό εξαερισμό όπου δεν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Ανώτατο όριο 50 βαθμοί Κελσίου. Διατηρήστε τον κύλινδρο καθαρό και στεγνό. Αποφύγετε τα κτυπήματα και τις πτώσεις των κυλίνδρων. Φυλάγετε μακριά από εύφλεκτα υλικά. Μην χρησιμοποιείτε το ιατρικό οξυγόνο Linde μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στην ετικέτα.
6. Λοιπές πληροφορίες

Τι περιέχει το ιατρικό οξυγόνο Linde?
Η δραστική ουσία είναι 100% οξυγόνο (χημ. σύμβολο: Ο2). Το ιατρικό οξυγόνο Linde δεν περιέχει άλλα συστατικά.
Φύση του ιατρικού οξυγόνου Linde και περιεχόμενο του περιέκτη
Το πάνω μέρος του κυλίνδρου είναι λευκό που σημαίνει ''οξυγόνο''. Το σώμα του κυλίνδρου είναι επίσης λευκό, που σημαίνει ''ιατρικό αέριο''. Κυκλοφορεί σε κύλινδρους από χάλυβα, χωρητικότητας 2, 4.68, 5, 10, 27, 34, 40 και 50 λίτρων. Όλοι οι κύλινδροι είναι εξοπλισμένοι με βαλβίδες RPV G3/4'' ή με βαλβίδες Pin Index. Μπορεί να μην κυκλοφορούν όλα τα μεγέθη στην αγορά. Οι κύλινδροι / δέσμες (συστοιχίες) που γεμίζουν στις 150 μονάδες πίεσης (bar) απελευθερώνουν περίπου Χ λίτρα αερίου σε ατμοσφαιρική πίεση και στους 15 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον πιο κάτω πίνακα:
Μέγεθος κυλίνδρου σε λίτρα / Λίτρα αερίου
2 / 300
4.68 / 700
5 / 750 
10 / 1500
27 / 4050
34 / 5100
40 / 6000
50 / 7500 
Μέγεθος συστοιχίας ανά λίτρο / Λίτρα αερίου 
12 Χ 50 / 90000
Οι κύλινδροι / συστοιχίες που γεμίζουν στις 200 μονάδες πίεσης (bar) απελευθερώνουν περίπου Χ λίτρα αερίου σε ατμοσφαιρική πίεση και στους 15 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με τον πιο κάτω πίνακα:

Μέγεθος κυλίνδρου σε λίτρα / Λίτρα αερίου
2 / 400
4.68 / 940
5 / 1000 
10 / 2000
27 / 5400
34 / 6800
40 / 8000
50 / 1000 
Μέγεθος συστοιχίας ανά λίτρο / Λίτρα αερίου 
12 Χ 50 / 120000
Κάτοχος άδειας κυκλοφορίας
Linde Hadjikyriakos Gas Ltd
Λεωφόρος Λεμεσού 260 
2029, Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος
Τηλ.: +357 22482330
Το παρών κείμενο βασίζεται σε φυλλάδιο της ως άνω εταιρίας, το οποίο ενημερώθηκε για τελευταία μέχρι στιγμής φορά στις 10/10/2008.
 
Kindly sponsored by Linde - Hadjikyriakos Gas Ltd 
Read carefully the text below it contains important information that interest you.This medicine is available without prescription preparation. However, you must use the Medical Oxygen Linde carefully to get the best result. Keep this text. You may need to read it again. If you have any further questions, ask your doctor or pharmacist. Contact a doctor if your symptoms worsen or do not improve. If any of the side effects gets serious, or if you notice any side effects not mentioned in this text, such as please tell your doctor or pharmacist.The present text instructions including:What is Medical Oxygen Linde and what to use.
What you should know before using Medical Oxygen Linde.
How to Use Medical Oxygen Linde. 
Possible side effects. 
How to store Medical Oxygen Linde.
Other information . 
1. What is Medical Oxygen Linde and what to use. 
Linde medical oxygen containing oxygen, which is used for inhalation. It is colorless, odorless and tasteless and is supplied in gas cylinders with pressure regulator to reduce the pressure of the gas. The gas cylinder contains pure oxygen only. The Linde Medical Oxygen increases the oxygen level in the blood - increasing oxygen saturation. Medical Oxygen Linde serves to carry more oxygen to all tissues in the body. 
Medical Oxygen Linde used :
  • In the treatment or prevention of acute or chronic oxygen deficiency.
  • As propellant for inhalation of other medical products (nebulizer therapy).
  • As part of the gas flow in anesthesia, pain relief and intensive monitoring.
  • In decompression chambers to minimize the risk caused by decompression sickness (the bends), the gas or air bubbles in the blood vessels and in the treatment of severe poisoning from carbon monoxide and gangrene.
  • In the acute treatment of cluster headache.
2. What you should know before using medical oxygen Linde

If medical oxygen Linde has been prescribed for you personally , then you should tell your doctor if you suffer from chronic lung diseases such as asthma or COPD. 
Using other medicines 
If you use other medications causing potential side effects to the lungs , such as bleomycin used in cancer , ongoing oxygen therapy may aggravate side effects of these drugs . 
Pregnancy and lactation 
The Linde medical oxygen may be used in pregnancy and during lactation . 
3. How to use medical oxygen Linde 
If medical oxygen Linde has been prescribed for you personally, do not alter the dose before consulting your doctor. The Linde medical oxygen is used for breathing. The usual adult dose for the treatment or prevention of acute oxygen deficiency is 3-4 liters per minute using a nasal cannula or 5-15 liters per minute using a mask. For dosing in other cases consult your doctor. The Linde medical oxygen inhaled through a nasal cannula or mask. Be yourself breathe - ''breathe spontaneously'' - either assists to breathe through a respirator / ventilator. Read the instructions for use / instructions to the patient for breathing equipment carefully ! 
If you use more medical oxygen Linde than you should... 
In sensitive situations , overdose medical oxygen Linde can affect lung function and in extreme cases can cause anesthesia because carbon dioxide / unconsciousness . Prolonged use Linde medical oxygen at high doses can cause pain, dry cough , dyspnea even . If these signs of overdose , contact your doctor , hospital or poison control center . 
Safety Instructions
  • Only for medical use.
  • Connect the cylinder only link to medical oxygen.
  • Oxygen - container and roll - should only be used in a room with good ventilation.
  • Gas cylinders should not be exposed to high temperatures.
  • Smoking and open flames are strictly prohibited in areas where oxygen is carried out, as they increase the risk of fire.
  • Do not use toasters , hair dryers or similar electrical equipment during treatment with medical oxygen Linde.
  • Never place the oxygen mask or nasal catheters directly on textile products during treatment. The fabrics are impregnated with oxygen can be very flammable and therefore cause for a fire. In this case, shake well and ventilate fabrics.
  • Switch off when the equipment is off.
  • In case of fire switch off the device.
  • Gas cylinders must be reported in a safe place in case of fire.
  • Never use grease , oil or other similar substances to lubricate seized screws. There is a risk of self-ignition in contact with Linde medical oxygen under high pressure.
  • Open the regulator's pressure slowly and carefully.
  • Handle with care. Ensure that gas cylinders are not falling and not exposed to strokes.
  • Keep the roller clean and dry.

The storage and the transport is done with the valves closed and when used with the protective cap and the cap in place.




 4. possible side effects


Like all medicines, medical oxygen Linde can cause side effects, although not everybody. If any of the side effects are severe or if you notice any side effects not listed in this LUIMO, please contact your doctor or pharmacist .


Outpatient care:


Treatment with Linde medical oxygen through nasal catheters may cause dryness of the mucosa of the nose and mouth, because the gas is dry . Also relevant is the section ''If you use more medical oxygen Linde than they should ...'' , mentioned above.


Treatment in a hospital :


Side effects usually occur at high concentrations, over 70 %, and after prolonged treatment , at least 6 to 12 times:



  •     Rupture alveoli
  •     Pain when breathing and dry cough , acute respiratory distress (ARDS)


In very rare cases, these side effects may occur:

  •     Anemia, effect on the lungs, heart, kidneys and liver.



In newborns :

The destruction of the retina , which can result in impaired vision , it is considered that there may be caused by treatment with oxygen concentrations greater than 40% .

Side effects of treatment in the halls decompression (transcendental oxygen therapy):

 Rupture of the tympanic membrane in the ear , pain in the nasal cavity , muscle pain and transient effects on the central nervous system such as nausea, dizziness, agitation or confusion, muscle twitching, unconsciousness and seizures. The effects on the central nervous system can occur if decompression therapy in theaters with pressure exceeding the two atmospheres and lasts more than a few hours. At higher pressure symptoms can appear earlier.

5. How to store medical oxygen Linde

Store in well ventilated area where it is not exposed to high temperatures. Maximum of 50 degrees Celsius. Keep the roller clean and dry. Avoid bangs and drops cylinders. Kept away from flammable materials . Do not use medical oxygen Linde after the expiration date printed on the label.

6. Other information

What is medical oxygen Linde?

The active ingredient is 100 % oxygen (chem. symbol : O2). The medical oxygen Linde contains no other ingredients.

Nature of medical oxygen Linde and contents of container

The upper part of the cylinder is white which means ''oxygen'' . The cylinder body is also white, which means ''medical gas . Available in rolls of steel, 2, 4.68, 5, 10, 27, 34, 40 and 50 liters. All cylinders are equipped with valves RPV G3 / 4'' or valves Pin Index. Maybe you can not find all sizes in the market. The rolls / sets (arrays) filled in 150 units of pressure (bar) release approximately X liters of gas at atmospheric pressure and at 15 degrees Celsius, according to the table below:

Size cylinder in liters / liters of gas2 / 3004.68 / 7005 / 75010 / 150027 / 405034 / 510040 / 600050 / 7500Size array per liter / liters of gas12 X 50 / 90000The rollers / arrays filled in 200 units of pressure (bar) release approximately X liters of gas at atmospheric pressure and at 15°C according to the table below:Size cylinder in liters / liters of gas2 / 4004.68 / 9405 / 100010 / 200027 / 540034 / 680040 / 800050 / 1000Size array per liter / liters of gas12 X 50 / 120000Marketing Authorisation Holder
 Linde Hadjikyriakos Gas Ltd260 Limassol Avenue2029 Strovolos, Nicosia , CyprusTel : +357 22482330The present text is based on a brochure of that company , which was last updated yet again on 10/10/2008.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου