Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Δώσε αξία στο κάθε σου βήμα!

Πάμε μπροστά μαζί!

Ανέλαβε δράση και δείξε έμπρακτα την υποστήριξη σου στα άτομα με διαβήτη.


Περπάτησε, τρέξε, κολύμπησε, κάνε ποδήλατο, χόρεψε… όπου κι αν βρίσκεσαι σε όλο τον κόσμο.

Η sanofi-aventis με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) σου ζητούν να υποστηρίξεις ενεργά την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.
Πρόσθεσε κι εσύ την απόσταση που έχεις διανύσει για να Δώσεις Αξία στο Κάθε σου Βήμα!
Μπες στο www.makeeverystepcount.com.cy για να μάθεις πως!
Δράση για το Διαβήτη. Τώρα!
Ο διαβήτης αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που εξαπλώνεται. Σε λιγότερο από 20 χρόνια, εκτιμάται ότι περίπου 1 στους 12 ανθρώπους παγκοσμίως, θα έχει αναπτύξει διαβήτη. Δεν μπορούμε πια να αγνοούμε τον διαβήτη..
Η ανάγκη να ασχοληθούμε με το πρόβλημα του διαβήτη γίνεται εντονότερη κάθε μέρα. Η συνεχής φροντίδα - φροντίδα ζωής - με την κατάλληλη εκπαίδευση, φαρμακευτική αγωγή και νέες τεχνολογίες, αποτελεί δικαίωμα και όχι προνόμιο.
Η sanofi έχει αφοσιωθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης του διαβήτη, παρέχοντας εξατομικευμένες λύσεις με ολοκληρωμένα προγράμματα θεραπείας, διαγνωστικών μεθόδων και συσκευών αλλά και υπηρεσιών. Η συνεργασία είναι ο δικός μας δρόμος για να πετύχουμε αυτό το στόχο.
Αυτός είναι και ο λόγος που η sanofi υποστηρίζει την Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), ζητώντας σου να στηρίξεις ενεργά τις δραστηριότητές τους για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Αν η υγεία είναι προτεραιότητά σου, μπορείς να κάνεις τη διαφορά.
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης?
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, δηλαδή από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.
Γιατί ανεβαίνει το σάκχαρο στο αίμα?
Το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει εξατίας της απουσίας ή της μειωμένης δραστηριότητας της ινσουλίνης.
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται στο πάγκρεας και είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
Σε τι χρησιμεύει η ινσουλίνη?
Η ινσουλίνη επιτρέπει στη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα έτσι ώστε εκείνα να μπορέσουν να τη χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή ενέργειας. Όταν η γλυκόζη δεν μπορεί να μπει στα κύτταρα, είτε γιατί δεν υπάρχει ινσουλίνη, είτε γιατί η ινσουλίνη δεν είναι τόσο δραστική, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Αν αυτό συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε υπάρχει κίνδυνος να πρκληθούν βλάβες στα αγγεία.
Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη?
Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του διαβήτη είναι η πολυουρία, η πολυδιψία και η απότομη απώλεια βάρους. Δυστυχώς, τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι ήδη πολύ υψηλά (συνήθως πάνω από 200 mg/dl).
Πόσοι και ποιοί τύποι διαβήτη υπάρχουν?
Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη:
  • Ο διαβήτης τύπου 1, στον οποίο δεν υπάρχει καθόλου ινσουλίνη, λόγω καταστροφής των κυττάρων που την παράγουν (β-κύτταρα στο πάγκρεας). Εμφανίζεται, κατά κανόνα, σε νεαρή ηλικία, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο.
  • Ο διαβήτης τύπου 2, όπου υπάρχει μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης ή συνηθέστερα, η ινσουλίνη που υπάρχει δεν είναι αρκετή.
Ποιός πρέπει να ελέγχεται για σακχαρώδη διαβήτη?
Κάθε ενήλικας άνω των 45 ετών πρέπει να ελέγξει το σάκχαρο στο αίμα του (πρωινή εξέταση στο μικροβιολογικό εργαστήριο μετά από ολονύχτια νηστεία). Αν είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια (70 - 100 mg/dl), θα πρέπει να επαναλάβει την εξέταση μετά από 1 - 3 χρόνια. Κάποιος όμως που είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος ή κάνει καθιστική ζωή ή έχει συγγενή πρώτου βαθμού με διαβήτη ή έχει υπέρταση (πάνω από 140 mmHg συστολική και πάνω από 9 mmHg διαστολική πίεση) ή έχει HDL (καλή) χοληστερόλη κάτω από 35 mg/dl, ακόμα κι αν είναι νεότερος των 45 ετών, θα πρέπει να ελέγξει το σάκχαρο του. Τέλος, μια γυναίκα που έχει παρουσιάσει διαβήτη κατα την εγκυμοσύνη ή έχει γεννήσει παιδί με βάρος πάνω από 4,5 Kg, θα πρέπει επίσης να ελέγξει το σάκχαρο της.
Πότε κάποιος χαρακτηρίζεται ως διαβητικός?
Αν το σάκχαρο νηστείας στο αίμα είναι πάνω από 126 mg/dl ή αν σε τυχαία μέτρηση, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, βρεθεί σάκχαρο πάνω από 200 mg/dl και αυτό συνοδεύεται από συμπτώματα, τότε αυτό το άτομο πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει επιβεβαίωση με μια δεύτερη εξέταση. Μέθοδος αναφοράς πάντως παραμένει η διαδικασία φόρτισης με γλυκόζη (καμπύλη σακχάρου) , στην οποία χορηγούνται 75 gr γλυκόζης και μετριέται το σάκχαρο αίματος 2 ώρες μετά. Φυσιολογικά, αυτό θα πρέπει να είναι κάτω από 140 mg/dl. Αν η τιμή εξακολουθεί να είναι πάνω από 200 mg/dl, το άτομο χαρακτηρίζεται ως διαβητικό, ενώ για τις τιμές 140 - 200 mg/dl τίθεται η διάγνωση της παθολογικής ανοχής στη γλυκόζη. Τα άτομα με παθολογική ανοχή στη γλυκόζη, πρέπει να ελέγχονται συχνά και να ξεκινήσουν αμέσως προσπάθεια απώλειας βάρους και αυξημένη σωματική δραστηριότητα, γιατί έχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν διαβητικά άτομα στο άμεσο μέλλον.
Αν είμαι διαβητικός, τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω τις επιπλοκές?
Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο επιπλοκών, θα πρέπει να διατηρείτε:
  • το σάκχαρο νηστείας κάτω από 130 mg/dl
  • το σάκχαρο 2 ώρες μετά από γεύμα κάτω από 180 mg/dl
  • τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη Alc κάτω από 7%
  • την αρτηριακή σας πίεση κάτω από 130 mmHg τη συστολική (μεγάλη) και κάτω από 80 mmHg τη διαστολική (μικρή)
  • την LDL (κακή) χοληστερόλη κάτω από 100 mg/dl
  • την HDL(καλή) χοληστερόλη πάνω από 50 mg/dl
  • τα τριγλυκερίδια κάτω από 150 mg/dl.
Και μην ξεχνάτε ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι εξαιρετικά σημαντική!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου