Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Γιατί και το crowdfunding μπορεί να έχει κυπριακή βάση!

Τα τελευταία χρόνια, η κρίση εξαπλώθηκε σε πολλά μέρη του πλανήτη, κάνοντας τον περισσότερο κόσμο, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, να ψάχνει τρόπους να μειώσει, τουλάχιστον, τα έξοδα του, σε μια προσπάθεια να αντεπεξέλθει στην όλη κατάσταση.

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στην ανεργία, εκατοντάδες εταιριών εργαζομένων με το παλιό, συμβατικό μοντέλο έκλεισαν, σημάδι της νέας εποχής που διανύουμε, της εποχής της καινοτομίας. Πλέον ο κόσμος δεν ζητά απλά ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, κάτι το συμβατικό, αλλά κάτι ανανεωμένο, έστω και στον τρόπο που προσφέρεται. Έτσι, τη θέση και τους άνεργους, πλέον, τέως εργαζόμενους των υπό κλείσιμο συμβατικών επιχειρήσεων παίρνουν νέες, καινοτόμες επιχειρήσεις, παντώς είδους: προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα όπως ποτέ μέχρι στιγμής δεν είχαμε φανταστεί και νέες υπηρεσίες που μας λύνουν τα χέρια.

Μία καινοτομία που ήλθε τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας και κυρίως οι νέοι, τόσο σε εμπειρίες στον τομέα όσο και ηλικιακά, επιχειρηματίες, γνωρίζουν αρκετά καλά, αφορά στη δημιουργία αυτών των καινοτόμων επιχειρήσεων και ονομάζεται χρηματοδότηση από το κοινό.


Τι είναι, όμως, η χρηματοδότηση από το κοινό? Με απλά ελληνικά, σε ελεύθερη μετάφραση δηλαδή, είναι η χρηματοδότηση ενός πρότζεκτ από το κοινό. Σύμφωνα με την techopedia τώρα, «Crowdfunding είναι μια μέθοδος άντλησης κεφαλαίων σε μικρές ποσότητες από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και τα social media. Σε αντίθεση με τα κεφάλαια από επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων ή επενδυτές «αγγέλους», τα χρήματα που συγκεντρώνονται μέσω Crowdfunding δεν εξασφαλίζουν κατ’ ανάγκην στον δανειοδότη μετοχή, και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα αποπληρωθεί , εάν η επιχείρηση είναι επιτυχής. Αντ’ αυτού, τα πρόσωπα αυτά καλούνται να κάνουν μικρο - επενδύσεις ή δωρεές προς τις αιτίες και τις επιχειρήσεις που εμπιστεύονται, επιτρέποντας έτσι το έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί». (Πηγή: http://www.techopedia.com/definition/27815/crowdfunding) Το Crowdfunding είναι περισσότερο διαφανές κανάλι από άλλες παραδοσιακές διαύλων χρηματοδότησης, επειδή ο κόσμος αποφασίζει σε ποιον θα δώσει, άρα και ποιος θα λάβει τα χρήματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο έρευνας αγοράς για κάποιον που σχεδιάζει να ξεκινήσει την επιχείρησή του ή μπορεί να δώσει κίνητρο σε κάποιον με αιτία! Είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη χρηματοδότηση μιας νέας ιδέας , την έναρξη μιας επιχείρησης ή την συγκέντρωση χρημάτων για μια αιτία. Επιπλέον, οι δημιουργοί ενός έργου μπορούν να αποδείξουν την αξιοπιστία τους με την ανάρτηση βίντεο και εικόνες για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα, μετά το πέρας του έργου. Η πίεση που ασκείται και ο φόβος μιας κατεστραμμένης φήμης εμποδίζουν τα άτομα με όχι και τόσο καλά κίνητρα από τη χρήση ενός δικτυακού τόπου για Crowd funding.

Εδώ, λοιπόν, έγκειται και το όλο θέμα: Η Κύπρος μας δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός από τη νέα εποχή. Έτσι, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.wehug.org, υπό την πλήρη ονομασία "We hug a cause", από τον Ανδρέα Χατζησοφοκλέους, ως μια διεθνής πλατφόρμα χρηματοδότησης διαφόρων πρότζεκτ από το κοινό, με βάση την Κύπρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που βρήκαμε στην ιστοσελίδα, το We Hug a Cause είναι μια πλατφόρμα χρηματοδότησης από το κοινό, η οποία κυρίως υποστηρίζει άτομα με καινοτόμες ιδέες, start-ups, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, οργανισμούς, δικοινοτικά projects και ανθρώπους οι έχουν ως σκοπό στη ζωή τους να βοηθούν αλλήλους ή Φιλανθρωπικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν τον σκοπό τους, η οποία πλατφόρμα πήρε το 1ο βραβείο στα Βραβεία Επιχειρηματικότητας Youth Power 2013, που χρηματοδοτήθηκαν από το UNDP Cyprus και το 3ο βραβείο στο Ψηφιακό Πρωτάθλημα 2014 που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ενώ υποστηρικτές είναι το Κέντρο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Synthesis, το Youth Power και ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος, του οποίου μια καμπάνια τρέχει ήδη και για ακόμη 25 μέρες επί της πλατφόρμας, με σκοπό την αγορά ειδικών στρωμάτων για ασθενείς, με όποιο θέλει να βοηθήσει, να μπορεί να την βρεί στην εξής διεύθυνση: http://www.wehug.org/campaigns/help-cyprus-anti-cancer-society-to-buy-5-mattresses-for-its-patients/.  Αυτό που διαφοροποιεί το Crowdfunding από άλλους διαύλους χρηματοδότησης είναι ότι ο κόσμος γίνεται πρεσβευτής σας στην προώθηση της καμπάνιας σας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή από στόμα σε στόμα.

Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα με τις συχνές ερωτήσεις για την πλατφόρμα, ή και στέλνοντας την απορία σας με ένα email στη διεύθυνση: info@wehug.org ή στη σελίδα τους στο Facebook!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου