Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Εγκυμοσύνη, διαβήτης κι εσείς, Μέρος Γ'

ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΠΑΘΩ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ?

Όταν η Μαρία ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος, πετούσε κυριολεκτικά στον έβδομο ουρανό. Τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγος της ο Γιάννης πραγματικά ήθελαν αυτό το μωρό και η Μαρία είχε κάνει ότι μπορούσε για να διασφαλίσει ότι ο έλεγχος του διαβήτη της ήταν καλός πριν καν συλλάβει. Είχε διαβάσει πολλά για την εγκυμοσύνη της κι ένιωθε ότι ήταν καλά προετοιμασμένη. Το μόνο που την ανησυχούσε ακόμη ήταν το τι μπορούσε να συμβεί αν πάθαινε υπογλυκαιμία.
Θα έχω υπογλυκαιμία?

Η γιατρός της Μαρίας έκανε ό,τι μπορούσε για να ενθαρρύνει τη μέλλουσα μαμά. Η γιατρός ήξερε ότι μόνο το 40% των διαβητικών εγκύων υποφέρουν από σοβαρή υπογλυκαιμία. Η γιατρός ήξερε, επίσης, ότι με τον όρο "σοβαρή υπογλυκαιμία" εννοούσε υπογλυκαιμία που απαιτούσε βοήθεια από κάποιο άλλο πρόσωπο να δώσει γλυκόζη ή άλλα είδη ζάχαρης ή να κάνει ένεση γλυκογόνου ή ενδοφλέβιας γλυκόζης. Αν και αυτό σημαίνει ότι οι εγκυμονούσες είναι πιο επιρρεπείς στις υπογλυκαιμίες, το 60% θα περάσει την εγκυμοσύνη με λίγα ή και καθόλου προβλήματα από σοβαρές υπογλυκαιμίες.
Πότε υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθω υπογλυκαιμία?

Η Μαρία και ο Γιάννης αποφάσισαν ότι θα ήταν καλύτερα να προετοιμαστούν γι' αυτές τις υπογλυκαιμίες σε περίπτωση που θα τους τύχαιναν, αναρωτήθηκαν όμως αν υπήρχε τρόπος να ξέρουν εκ των προτέρων αν πράγματι θα πάθαινε υπογλυκαιμία η Μαρία. Πληροφορήθηκαν ότι οι γιατροί πιστεύουν ότι οι σοβαρές υπογλυκαιμίες είναι πιο συχνές σε γυναίκες που είχαν πολλές υπογλυκαιμίες πριν συλλάβουν και σε γυναίκες που είχαν διαβήτη για πολύ καιρό. Επιπρόσθετα, αν σοβαρές υπογλυκαιμίες αποτελούν πρόβλημα σε μια εγκυμοσύνη, τείνουν να εμφανίζονται και σε μετέπειτα εγκυμοσύνες, αν και υπάρχουν και πολλές εξαιρέσεις σε αυτές τις γενικότητες:
  • Στα πολύ αρχικά στάδια, συνήθως μερικές μέρες μετά τη σύλληψη μέχρι περίπου τις 16 βδομάδες.
  • Στις τελευταίες λίγες βδομάδες της εγκυμοσύνης, οπότε συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Όταν έλθει η ώρα να γεννήσουν, κατά τη διάρκεια του τοκετού ή αμέσως μετά.
Γιατί συμβαίνουν σοβαρές υπογλυκαιμίες?

Ο Γιάννης ήθελε να ξέρει γιατί υπάρχουν σοβαρές υπογλυκαιμίες. Η απάντηση σε αυτό ήταν ευθύς: κανείς δεν ξέρει ακόμη. Ένας λόγος είναι ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , οι γυναίκες προσπαθούν να διατηρήσουν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα τους όσο το δυνατό πιο κοντά στο κανονικό. Άλλοι λόγοι είναι:
  • Ο ρυθμός απορρόφησης της ινσουλίνης ποικίλλει ανάλογα με το μέρος που γίνεται η ένεση η ινσουλίνης.
  • Η γλυκόζη στο αίμα πέφτει χαμηλά όταν η εγκυμονούσα ασκείται έντονα ή κουράζεται πολύ.
  • Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να υπολογίσει ακριβώς πόσους υδατάνθρακες θα καταναλώσει διότι ακόμα και συνηθισμένες μορφές όπως οι φέτες ψωμιού περιέχουν διαφορετική ποσότητα υδατανθράκων ανά είδος ψωμιού.
Επίσης, οι γυναίκες κάποτε παθαίνουν υπογλυκαιμία διότι οι πρωινοί εμετοί και η ναυτία δεν τους επιτρέπουν να φάνε ότι χρειάζεται. Σε τέτοια περίπτωση μπορούν, αντί στερεά τροφή να πάρουν υγρά (όπως ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού) τα οποία γίνονται ανεκτά από το στομάχι πολύ πιο εύκολα.
Τέλος, εξήγησε η γιατρός, ότι υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να βρεθεί κανένας λόγος για την υπογλυκαιμία. Είχε συναντήσει πολύ καλά ρυθμισμένες γυναίκες οι οποίες πριν την εγκυμοσύνη είχαν μερικές ελαφρές υπογλυκαιμίες, αλλά είχαν πολύ χειρότερες υπογλυκαιμίες κατά την εγκυμοσύνη. Είναι γνωστό ότι τα επίπεδα πολλών ορμονών αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά κατά πόσο κάποιες και ποιες ορμόνες προκαλούν τις απρόβλεπτες διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος και γιατί αυτό συμβαίνει σε μερικές γυναίκες είναι ακόμη άγνωστό.
Τι θα μου συμβεί στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης?

Όταν η Μαρία υπέβαλε την ερώτηση αυτή της εξήγησαν ότι σε πολλές γυναίκες οι απαιτήσεις για ινσουλίνη αρχίζουν να αυξάνονται γύρω στην 20η βδομάδα της εγκυμοσύνης, αν και σε μερικές γυναίκες πέφτουν πάλι λίγες βδομάδες πριν τον τοκετό. Αυτή η πτώση είναι συχνά πιο έκδηλη το βράδυ. Ο πλακούντας παράγει ορμόνες που έχουν δράση αντίθετη από τη δράση της ινσουλίνης πάνω στη γλυκόζη του αίματος.
Πιστεύεται ότι η αύξηση των ορμονών αυτών προκαλεί μια αύξηση στις απαιτήσεις για ινσουλίνη στο στάδιο αυτό. Κάποτε, όμως, οι γυναίκες δεν χρειάζονται ινσουλίνη στην εγκυμοσύνη και οι ορμόνες του πλακούντα είναι σε κανονικά επίπεδα. Έχει διεξαχθεί έρευνα για το θέμα αυτό, αλλά ακόμη δεν έχει καταστεί κατανοητό γιατί αλλάζουν οι απαιτήσεις για ινσουλίνη.
Τι θα συμβεί στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μου κατά τη διάρκεια του τοκετού?

Αυτός είναι ένας τομέας της εγκυμοσύνης, ο οποίος είναι κατανοητός. Όσο προχωράει ο τοκετός, η ποσότητα της ινσουλίνης που χρησιμοποιείται μειώνεται, πιθανότατα λόγω της απαιτούμενης ενέργειας που χρειάζεται για τις συσπάσεις της μήτρας. Αμέσως μετά τον τοκετό η ποσότητα της απαιτούμενης ινσουλίνης πέφτει πολύ γρήγορα λόγω του ότι ο πλακούντας, ο οποίος παράγει ορμόνες ανταγωνιστικές της ινσουλίνης αφαιρείται.
Θα αλλάξουν τα προειδοποιητικά συμπτώματα της υπογλυκαιμίας?

Η Μαρία και ο Γιάννης ανησυχούσαν ότι ίσως δεν μπορέσουν να αναγνωρίσουν πότε θα ήταν η Μαρία στα πρόθυρα υπογλυκαιμίας. Η γιατρός της Μαρίας προσπάθησε να τους καθησυχάσει. Τους είπε όμως ότι μόνο μερικές γυναίκες δεν έχουν καθόλου ή έχουν πολύ λίγα προειδοποιητικά συμπτώματα υπογλυκαιμίας όταν είναι εγκυμονούσες. Κάποτε οι υπογλυκαιμίες μπορεί να παρουσιαστούν πολύ ξαφνικά, κάτι το οποίο μπορεί να είναι ανησυχητικό.
Άλλο πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει είναι ότι κάποτε οι υπογλυκαιμίες στην εγκυμοσύνη προκαλούν εμετούς, ακόμα και σε γυναίκες οι οποίες δεν είχαν αυτό το πρόβλημα προηγουμένως.
Οι υπογλυκαιμίες αυτές θα βλάψουν είτε το μωρό μου είτε εμένα?

Η Μαρία πίστευε ότι αυτή ήταν η πιο σημαντική ερώτηση σχετικά με τις υπογλυκαιμίες. Η γιατρός της μπόρεσε να την καθησυχάσει σχετικά με αυτό, ενώ τόνισε πως είναι σπάνιες οι σοβαρές επιπτώσεις της υπογλυκαιμίας. Υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι για τη μέλλουσα μητέρα, αν πέσει κάτω για παράδειγμα, αλλά οι ίδιες οι υπογλυκαιμίες δεν θα τη βλάψουν. Παρά ταύτα, η μελλοντική μητέρα θα πρέπει να συνεχίσει να παίρνει κάθε προφύλαξη για να διασφαλίσει ότι δεν θα πάθει υπογλυκαιμία.
Ευτυχώς τα μωρά δεν φαίνεται να παθαίνουν σοβαρή βλάβη από την υπογλυκαιμία. Οι μητέρες που υποφέρουν από συχνές και σοβαρές υπογλυκαιμίες συνήθως έχουν τελείως κανονικά μωρά. Πολύ σπάνια υπογλυκαιμίες στα τελικά στάδια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν πιο αργό ρυθμό στην καρδιά του μωρού, αλλά αυτό επανορθώνεται όταν θεραπευτεί η υπογλυκαιμία και δεν φαίνεται να έχει οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στον τοκετό.
Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι οι υπογλυκαιμίες στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης δεν έχουν κακές επιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, ο διάσημος "πατέρας του χειρισμού της διαβητικής εγκυμοσύνης" Jorgen Pedersen από την Κοπεγχάγη, ανέφερε ότι από τη μεγάλη πείρα του οι γυναίκες που έχουν υπογλυκαιμίες στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν "ανώμαλα" παιδιά.
Επιπρόσθετα, πολλά κέντρα ανά το παγκόσμιο ανέδειξαν ότι όσο πιο ψηλή είναι η γλυκόζη στο αίμα στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει ανωμαλίες ένα μωρό. Αυτό, επίσης, υπονοεί ότι η υπογλυκαιμία δεν προκαλεί προβλήματα. Μια μεγάλη πολυκεντρική έρευνα στην Αμερική, που εξέτασε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα στα πρώτα επίπεδα της εγκυμοσύνης, δεν έδειξε να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ υπογλυκαιμίας στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης και συγγενών ανωμαλιών.
Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τις υπογλυκαιμίες?

Η γιατρός της Μαρίας της έδωσε ένα κατάλογο σχετικά με το τι έπρεπε να κάνει για να αποφύγει τις υπογλυκαιμίες:
  • Συχνές μετρήσεις της γλυκόζης στο αίμα
Αν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα κυμαίνονται γύρω στα 30 mg/d και 2 mmol/l, η ινσουλίνη πρέπει να μειωθεί, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα υπογλυκαιμίας. Κάθε φορά που συμβαίνει μια ανεξήγητη υπογλυκαιμία, η ινσουλίνη πρέπει να μειώνεται, αν και συχνά θα πρέπει να αυξηθεί πάλι, αργότερα, λόγω των αυξομειώσεων των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Αν υποφέρετε από νυκτερινές υπογλυκαιμίες, προσπαθήστε να μειώσετε τη βραδινή ινσουλίνη. Για πιο εξειδικευμένες συμβουλές, καλό θα ήταν να μιλήσετε με το γιατρό σας ή την ειδική νοσοκόμα για τα επίπεδα γλυκόζης στα οποία θα πρέπει να στοχεύσετε.

  • Εκπαιδεύστε τους φίλους, συγγενείς και τα παιδιά σας για τις υπογλυκαιμίες σας

Βεβαιωθείτε ότι σχεδόν πάντοτε βρίσκεστε με παρέα που έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει τις υπογλυκαιμίες. Αυτό σίγουρα περιλαμβάνει το σύντροφο σας, αλλά σκεφθείτε να συμπεριλάβετε τους συναδέλφους σας. Διδάξτε το σύντροφο σας (κι άλλους φίλους και συγγενείς αν έχετε άσχημες υπογλυκαιμίες) πως να χρησιμοποιούν γλυκαγόνο.

  • Αποφύγετε να είστε για πολύ μόνη
Αναγνωρίστε ότι οι άλλοι μπορούν να σας βοηθήσουν διότι εσείς είστε ευάλωτη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό  να βρίσκεται κάποιος μαζί σας τη νύχτα. Όσες δεν εργάζονται τη μέρα πρέπει να διευθετήσουν να επικοινωνεί μαζί τους κάποιος φίλος ή συγγενής το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι εντάξει.


  • Να έχετε υπ' όψιν σας τους κινδύνους που υπάρχουν αν αποκοιμηθείτε
Η εγκυμοσύνη συχνά μπορεί να σας προκαλέσει κούραση και παρ' όλο που είναι λογικό να κοιμάστε αν χρειαστεί, βεβαιωθείτε ότι δεν θα αποκοιμηθείτε την ώρα που θα πρέπει να φάτε. Βάλτε το ξυπνητήρι σας ή διευθετήστε να σας ξυπνήσει κάποιος.


  • Αποφύγετε την οδήγηση
Η οδήγηση μπορεί να είναι επικίνδυνη για διαβητικές εγκυμονούσες αν και μπορούμε να εξαιρέσουμε αυτές που δεν φαίνονται να έχουν προβλήματα με υπογλυκαιμίες, θα πρέπει όμως τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να ελέγχονται πριν την οδήγηση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας δισκία γλυκόζης ή κάποια άλλη μορφή γλυκόζης που επενεργεί γρήγορα και μην οδηγείτε ποτέ πριν από ένα γεύμα.
  • Βεβαιωθείτε ότι τρώτε το φαγητό σας την ώρα που πρέπει
Μια από τις κύριες αιτίες της υπογλυκαιμίας είναι να μη φάτε καθόλου ή να καθυστερήσετε να φάτε, έτσι βεβαιωθείτε ότι τρώτε το φαγητό σας την ώρα που πρέπει.
ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Η ιδέα του να παρακολουθεί και να ισοζυγίζει το διαβήτη και επιπρόσθετα να μαθαίνει την τέχνη του θηλασμού μπορεί να προκαλέσει φόβο σε μια μητέρα. Πιο κάτω δίνονται τρόποι διευκόλυνσης της ζωής σε μητέρες που αποφάσισαν να θηλάσουν τα μωρά τους.
Γιατί θηλασμός?

Για πολλές νέες μητέρες η ιδέα του μπιμπερό μπορεί να είναι πολύ ελκυστική, αλλά για όσες έχουν τη θέληση να πετύχουν η ανταμοιβή του θηλασμού είναι τεράστια. Επιπρόσθετα από το αίσθημα ολοκλήρωσης που δίνει το μητρικό γάλα υπάρχει ανοσία ενάντια στις μολύνσεις και είναι καλός τρόπος να επαναποκτήσετε τη σιλουέτα σας διότι οι παραγόμενες ορμόνες βοηθούν στην τόνωση των μυών. Όταν, πλέον, καθιερωθεί ο θηλασμός, είναι εκτός των άλλων βολικός φθηνός και υγιεινός.
Δεν πρέπει να έχετε καμιά έγνοια για το θηλασμό. Ο θηλασμός είναι μια τέχνη που μαθαίνεται - το γεγονός ότι είστε διαβητική δεν αλλάζει τίποτα. Γνωρίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα για το διαβήτη σας, θα σας βοηθήσει να ισοζυγίσετε την κατάσταση σας με τις απαιτήσεις του θηλασμού.
Τρία σημεία τα οποία πρέπει να θυμάστε

Για να αποκτήσετε το μεγαλύτερο όφελος από το θηλασμό θα πρέπει να θυμάστε τρία κύρια σημεία:
  • Αναπληρώστε τους έξτρα υδατάνθρακες που χρησιμοποιούνται κατά το θηλασμό για να αποφύγετε μια υπογλυκαιμία.
Το μητρικό γάλα περιέχει υδατάνθρακες σε μορφή λακτόζης (σάκχαρο γάλακτος), έτσι κάθε φορά που θηλάζεται το παιδί σας χάνετε υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας θα μειωθεί.
Κατά τη διάρκεια μιας μέρα η "μέση" μητέρα χάνει περίπου 50 gr υδατάνθρακες (5 μερίδες) μέσω του γάλακτος. Αυτή η απώλεια θα πρέπει να αναπληρωθεί για να μην πάθετε υπογλυκαιμία. Η ακριβής ποσότητα επιπλέον υδατανθράκων που χρειάζεστε στη δίαιτα σας εξαρτάται από το σάκχαρο στο αίμα σας και από το μωρό σας, ειδικά αυτό τείνει να είναι ιδιαίτερα πεινασμένο.

Μαζί με τη διαιτολόγο σας μπορείτε να βρείτε τη σωστή ποσότητα έξτρα υδατανθράκων που ταιριάζει στις προσωπικές σας ανάγκες. Κατανείμετε αυτές τις έξτρα υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά θα πρέπει να θυμάστε να αυξήσετε την ποσότητα του βραδινού σνακ για να καλύψετε και το νυκτερινό θηλασμό.
Βεβαιωθείτε επίσης ότι τρώτε πάντα πριν το θηλασμό για να αποφύγετε τυχόν υπογλυκαιμίες, ειδικά αν είστε μόνη με το μωρό σας, για το λόγο αυτό μερικές μητέρες βρίσκουν ότι χρειάζονται να πάρουν ένα σνακ πριν το νυκτερινό θηλασμό.
Κατά τη διάρκεια γρήγορης ανάπτυξης, ένα πεινασμένο μωρό μπορεί να πίνει πιο πολύ γάλα και συνεπώς να παίρνει πιο πολλούς υδατάνθρακες από σας. Σ' αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να παρακολουθείτε πιο συχνά το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Αν χρειάζεται, η διαιτολόγος σας θα σας συμβουλεύσει για το πως θα αυξήσετε τη λήψη των τροφών σας.
Μη μειώσετε τη δόση της ινσουλίνης σας για να αποφύγετε υπογλυκαιμίες. Χρειάζεστε την έξτρα ενέργεια (θερμίδες) από την αυξημένη διατροφή για να παράγετε γάλα. Είναι πολύ πιθανόν να συμβούν υπογλυκαιμίες αν αρχίσετε ένα θηλασμό με μειωμένο σάκχαρο στο αίμα σας ή αν το μωρό σας τρώει αργά. Συζητήστε μαζί με το γιατρό σας σε τι επίπεδα πρέπει να διατηρείτε το σάκχαρο στο αίμα σας. Κατόπιν συμβουλής μπορείτε να προσαρμόσετε την ινσουλίνη σας για να ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και τις ανάγκες του παιδιού σας.
Να είστε προσεκτική να μην αποκοιμηθείτε κατά τη διάρκεια του νυκτερινού θηλασμού για να μη χάσετε τα πρώτα σημάδια προειδοποιητικά σημάδια μιας υπογλυκαιμίας..
  • Μην προσπαθήσετε να χάσετε βάρος ενώ θηλάζεται
Ο θηλασμός απαιτεί περισσότερες θερμίδες παρά η εγκυμοσύνη - η παραγωγή γάλακτος απαιτεί ενέργεια. Μερικές μητέρες διαπιστώνουν ότι χάνουν βάρος ακόμη και με αυξημένη διατροφή, αλλά πάντως αυτή δεν είναι η περίοδος για να προσπαθήσετε ενεργητικά να χάσετε βάρος. Αν χάνετε βάρος ενόσω θηλάζεται συζητήστε το με τη διαιτολόγο σας. Μπορεί να σας συστήσει να τρώτε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να σας δώσει ιδέες για θρεπτικά γεύματα και σνακς που να περιέχουν πολλές θερμίδες.
  • Προσέχετε για τυχόν υπογλυκαιμίες!
Ενώ θηλάζεται μπορεί να αισθανθείτε δίψα: αυτό είναι απόλυτα φυσικό και δεν είναι κατ' ανάγκη σημάδι ψηλού σακχάρου στο αίμα. Θα παράγετε και θα χάνετε πολλά υγρά μέσω του μητρικού γάλακτος, γι' αυτό θα πρέπει να θυμάστε να πίνετε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μην αισθανθείτε κούραση και κυρίως για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Πάντως είναι καλή ιδέα να συνεχίσετε να παρακολουθείτε το σάκχαρο στο αίμα σας τακτικά, για να μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ του ψηλού σακχάρου στο αίμα από τη χαμηλή λήψη υγρών.
Εξαγωγή του γάλακτος

Όσο πιο σύντομα αρχίσετε να θηλάζεται, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχετε να πετύχετε. Μπορεί να εξάγετε το γάλα σας για να δοθεί στο μωρό σας αν δεν μπορεί να θηλάσει από το στήθος σας. Η εξαγωγή γάλακτος χρειάζεται επιμονή μέχρι να συνηθίσετε την ειδική αντλία και το παράξενο αίσθημα που προκαλεί. Αν το μωρό σας πρέπει να μείνει στο νοσοκομείο μετά την επιστροφή σας στο σπίτι και δεν μπορείτε να το επισκέπτεστε κάθε μέρα, το γάλα σας μπορεί να καταψυχθεί και να του δοθεί όταν εσείς δεν θα είστε εκεί. Η εξαγωγή και κατάψυξη του γάλακτος είναι ιδεώδης λύση σε περίπτωση που θα επιστρέψετε στη δουλειά ή θα λείψετε από το σπίτι γενικότερα.
Προσαρμογή της δίαιτας στις αυξανόμενες ανάγκες του αναπτυσσόμενου μωρού

Όσο μεγαλώνει το μωρό σας, και κατά συνέπεια πεινά περισσότερο, όλο και περισσότερο θα είναι καιρός να του παρέχετε στερεά τροφή και να μειώνετε τους θηλασμούς. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν το μωρό σας είναι περίπου 4 - 6 μηνών. Όσο μειώνετε τον αριθμό των θηλασμών, τόσο λιγότερες υδατάνθρακες θα χάνετε μέσω του γάλακτος. Συνεπώς θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τη δίαιτα σας ούτως ώστε να τρώτε λιγότερους υδατάνθρακες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας το πιο πιθανό θα έχει πιο πολλές διακυμάνσεις, γι' αυτό μια καλή ιδέα θα ήταν να ελέγχετε το σάκχαρο στο αίμα σας.
Ενόσω θηλάζεται το μωρό σας, θα έχετε συνηθίσει να τρώτε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Ίσως δυσκολευτείτε να προσαρμόσετε τη διατροφή σας στις απαιτήσεις χαμηλότερης ενέργειας (θερμίδων) του απογαλακτισμού, χωρίς να αισθάνεστε πεινασμένη. Αν δεν είστε προσεκτική, το βάρος σας θα αυξηθεί σταδιακά. Αν αυτό συμβεί, τότε είναι προτιμότερο να το συζητήσετε με τη διαιτολόγο σας.
Μικρές συμβουλές για επιτυχία

Τα πιο πάνω αφορούσαν την τεχνική πλευρά του θηλασμού. Εξίσου σημαντική είναι και η υποστήριξη εκ μέρους της οικογένειας και των φίλων σας. Η ανταλλαγή εμπειριών με άλλα άτομα θα σας βοηθήσει σημαντικά να μάθετε περισσότερα για το διαβήτη σας και τις απαιτήσεις του θηλασμού. Οι ακόλουθες είναι μικρές συμβουλές για επιτυχία, βασισμένες στην εμπειρία άλλων μητέρων:
  • Πάντα να τρώτε πριν το θηλασμό, αν χρειάζεται πάρτε ένα ειδικό σνακ, ειδικά τη νύχτα.
  • Να έχετε πρόχειρα ένα ποτό και μπισκότα ενόσω θηλάζετε - θα σας είναι πολύ χρήσιμα αν το μωρό σας τρώει με πολύ αργό ρυθμό.
  • Να πίνετε αρκετά υγρά, τουλάχιστον 1 - 2 λίτρα τη μέρα.
  • Να ελέγχετε τακτικά το σάκχαρο στο αίμα: χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, καθώς και να αφήσει πεινασμένο το μωρό.
  • Δεν υπάρχουν ειδικές τροφές που να πρέπει να αποφύγετε. Αν μερικές τροφές αναστατώνουν το μωρό σας, αποφύγετε τις για μερικές μέρες και μετά προσπαθήστε και πάλι να τις εισάξετε.
  • Πίνετε τουλάχιστον μισό λίτρο γάλα τη μέρα για να εξασφαλίσετε ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου για υγιή κόκαλα.
  • Προσπαθήστε να οργανώσετε τη μέρα σας και να προετοιμάσετε γεύματα εκ των προτέρων. Με τον τρόπο αυτό η οικογενειακή σας ζωή θα κυλά χωρίς αναστάτωση.
  • Χαλαρώστε και απολαύστε το θηλασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου