Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Προ μερικών μηνών έπεσε τυχαία στην αντίληψη μου μέσω ενώς δωρεάν εντύπου η παρουσίαση του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου και από τότε είχα πει ότι με πρώτη ευκαιρία θα το επισκεπτόμουνα, ως λάτρης του θεάτρου. Τελικά τα κατάφερα την περασμένη Πέμπτη.
Παίρνοντας το λεωφορείο, όντας οικολόγος λάτρης του θεάτρου, ξεκίνησα το πρωί από την πλατεία Σολωμού στη Λευκωσία όπου και κατοικώ και μετά από ένα ταξίδι 105’ περίπου, έφτασα στη στάση κοντά στο παλιό ΓΣΟ. Κατέβηκα, περπάτησα γύρω στα 720 μέτρα διασταυρώνοντας την οδό Χριστόδουλου Χατζηπαύλου και παίρνοντας τις διάφορες παρόδους και κατάφερα σε 5’ να φτάσω στην οδό Πάνου Σολωμονίδη, πρώην Ανδρούτσου να φτάσω έξω από το Μουσείο.
Πραγματικά, η ευχάριστη μου έκπληξη ξεκίνησε με το που μπήκα στο κτίριο. Βλέποντας το καινούριο κτίριο με το που πλησίασα, είναι η αλήθεια ότι περίμενα κάτι πολύ απλούστερο. Περίμενα ένα μεγάλο χώρο γεμάτο με κούκλες βιτρίνας ντυμένες με θεατρικές στολές και περιγραφή του ρόλου και της παράστασης για την οποία χρησιμοποιήθηκε η συγκεκριμένη στολή.
Αυτό όμως που αντίκρυσα μπαίνοντας, είχε ξεπεράσει κατά πολύ τις δικές μου προσδοκίες. Μπορούσες να δεις στολές και κοστούμια από διάφορες παραστάσεις, χειρόγραφα κείμενα και σημειώσεις σκηνοθετών, αφίσες παραστάσεων, φωτογραφίες με στιγμιότυπα από παραστάσεις, κινηματογραφημένα αποσπάσματα απο παραστάσεις και απόψεις ηθοποιών και σκηνοθετών για διάφορα θεατρικά θέματα, ηχητικά ντοκουμέντα από συνεντεύξεις μεγάλων ηθοποιών, ομοίωμα καμαρινιού, όπου μπορούσες να μπεις, να καθήσεις σε ξύλινα σκαμπό και να παρακολουθήσεις στιγμιότυπα παραστάσεων από όλα τα θεατρικά σχήματα, δημόσιο και ιδιωτικά, αξεσουάρ, ταμπέλες στην είσοδο οι οποίες σε ενημέρωναν για την ιστορία του θεάτρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, περιλαμβάνοντας ακόμα και πλήρη ονομαστικό κατάλογο και περιληπτικό ιστορικό για τα θεατρικά σχήματα και τους σημαντικότερους θεατρανθρώπους που υπήρξαν στην Κύπρο από την κάθοδο του θεάτρου στο νησί μέχρι σήμερα, μέχρι και αποκόμματα εισητηρίων από ιστορικούς θιάσους.
Φεύγοντας απο το χώρο, αποκόμισα μεγάλη γνώση για το χώρο του κυπριακού θεάτρου και πιστεύω πως θα ήταν παράλειψη να μην πω ένα μεγάλο ευχαριστώ ως επισκέπτης σε όσους δούλεψαν για να στηθεί αυτό το μουσείο, μια και ο όγκος του υλικού, το εύρος του, όλα εκείνα τα πρωτότυπα αντικείμενα αλλά προπάντως η παντελής έλλειψη προχειρότητας στο στήσιμο του, δείχνει πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι δούλεψαν με κόπο και μεράκι!
Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως το Θεατρικό Μουσείο βρίσκεται στην οδό Π. Σολωμονίδη 8 στη Λεμεσό, στελεχώνεται απο 2 συμπαθέστατες και πολύ εξυπηρετικές κοπέλες και η είσοδος είναι τρία ευρώ και δύο ευρώ για όσους δικαιούνται μειωμένο εισητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου