Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Μάντολες - Mandoles

Οι μάντολες, απο το ιταλικό mandorla, είναι το παραδοσιακό γλυκό της Κεφαλονιάς. Τα καβουρδισμένα και καραμελωμένα αμύγδαλα με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα - που είναι φυσικό και προέρχεται από φύκια - ήταν παλιά το κέρασμα σε γάμους και βαφτίσια. Στην Κύπρο οι μάντολες έχουν το χρώμα της καραμέλας και η τεχνική παρασκευής τους πιθανόν να ήρθε μαζί με τους Επτανήσιους που μετοίκησαν στο νησί κατά τον 18ο μ.Χ. αιώνα.

Συνταγή για μάντολες

Υλικά συνταγής


250 γρ. αμύγδαλα (καθαρισμένα)
250 γρ. ζάχαρη
1/4 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
2 σταγόνες εσάνς άρωμα πικραμύγδαλο

Εκτέλεση

Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε έξι κουταλιές της σούπας νερό μαζί με όλη τη ζάχαρη. Ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Τότε, προσθέτουμε την εσάνς, τα αμύγδαλα και την κανέλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καβουρδιστούν τα αμύγδαλά μας. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να καραμελώσει το μείγμα.

Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα σε αλειμμένη με λάδι λαδόκολλα, και τους δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε. Κατά προτίμηση, δοκιμάστε το σχήμα της σοκολάτας. Τότε κόβουμε το μείγμα σε μικρά κομμάτια και όταν κρυώσουν οι μάντολες είναι έτοιμες!



The mandoles, from Italian mandorla, is the traditional sweet of Kefalonia. The roasted and caramelized almonds with the characteristic red color - that is natural and is derived from seaweed - it used to treat at weddings and christenings. In Cyprus, mandoles are the color of caramel and technical preparation probably came with the Ionian Islands who moved to the island in the 18th AD century.

Recipe for mandoles

Recipe Ingredients


250 gr. almonds (blanched)
250 gr. sugar
1 / 4 teaspoon cinnamon powder
2 drops of essence of bitter almond flavor

Outturn

In a small saucepan add six tablespoons of water together with all the sugar. Heat the mixture until the sugar melts.

Then add the essence, almonds and cinnamon and stir constantly until the almonds to toast us. Continue so until the mixture is caramelized.

Then pour the mixture in a greased baking sheet with oil, and give them whatever shape we want. Preferably, try to shape the chocolate. Then the mixture is cut into small pieces when cool the nougat is ready!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου