Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Βρώμη η θρεπτική - Oat, that nutritional

Το συγκεκριμένο δημητριακό βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφής. Η μοναδική θρεπτική αξία των νιφάδων βρώμης έγκειται στην πλούσια περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β', μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες (β-γλυκάνες), των οποίων η ευεργετική δράση "αγκαλιάζει" το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα μικρών και μεγάλων. Μια μερίδα 40 gr νιφάδων βρώμης αρκεί για να καλύψει το 15% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε φυτικές ίνες.

Ας δούμε, όμως, καλύτερα την ιστορία του θρεπτικού αυτού δημητριακού.

Η βρώμη (Avena sativaΑβένα η ήμερη) είναι η κοινή ονομασία ορισμένων ειδών του γένους Αβένα (Avena) της οικογένειας Αγρωστώδη (Graminae). Ενώ η βρώμη είναι κατάλληλη τροφή και για ανθρώπους, ως επι το πλείστον χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή. Η βρώμη διακρίνεται σε τρεις ομάδες:
  1. Διπλοειδής των Strigosabrevis (fodder oats)
  2. Τετραπλοειδής της abyssinica
  3. Εξαπλοειδής των Satina-byzantina-nuda


Καλλιέργεια

Για την ανάπτυξη της βρώμης δεν απαιτούνται ιδιαίτερα θερμά κλίματα και μεγάλη ηλιοφάνεια και γενικά το φυτό είναι περισσότερο ανθεκτικό σε υγρό περιβάλλον σε σχέση με τα άλλα δημητριακά, το σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη. Έτσι η καλλιέργεια της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε χώρες με σχετικά ψυχρό κλίμα και υψηλή συχνότητα βροχών κατά τους θερινούς μήνες, όπως είναι οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Η καλλιέργεια της φτάνει ακόμη μέχρι και στη μακρινή Ισλανδία. Η βρώμη είναι φυτό ετήσιας καλλιέργειας και η σπορά της μπορεί να γίνει είτε το φθινόπωρο, για θερισμό το καλοκαίρι, είτε την άνοιξη, για θερισμό νωρίς το φθινόπωρο.

Χρήση

Η βρώμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διατροφή του ανθρώπου με πολλούς τρόπους. Συνήθως παρασκευάζεται ως πληγούρι, μετά από τεμαχισμό των καρπών, ή ως αλεύρι βρώμης μετά από άλεση. Η βρώμη τρώγεται κυρίως σε μορφή χυλού. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και ως συστατικό σε πολλές συνταγές όπως για παράδειγμα για γλυκά βρώμης, πληγούρι βρώμης, μπισκοτάκια και ψωμί βρώμης. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί ωμή. Ήδη τα μπισκότα ωμής βρώμης έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή. Στην Αγγλία η βρώμη χρησιμοποιείται και για την παρασκευή μπύρας.

Υγεία

Η βρώμη θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινή τροφή. Η ανακάλυψη μετά από κλινικές έρευνες ότι η βρώμη μειώνει τις ποσότητες της "κακής" χοληστερίνης (LDL) στο αίμα την έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια.

Θρεπτική Αξία

Η βρώμη περιέχει ανά 100 γραμμάρια :
Τα ποσοστά συνιστώμενης ημερησίας πρόσληψης (που αναφέρονται εντός των παρενθέσεων) είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων. (Πηγή : USDA βάση δεδομένων θρεπτικών ουσιών.)

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία γλουτένης είναι μια ασθένεια που συχνά έχει σχέση με την κατανάλωση από σιτάρι, ή πιο συγκεκριμένα μια ομάδα πρωτεϊνών που ονομάζονται προλαμίνες ή πιο συνηθισμέναγλουτένη.
Η βρώμη έχει πολλά είδη γλουτένης που υπάρχουν στο σιτάρι. Όμως η βρώμη περιέχει την ουσία αβενίνη. Η αβενίνη είναι μια ουσία τοξική για τον υποβλεννογόνο του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στους κοιλιακούς μύες, προκαλώντας σπασμούς και πόνους.

Γεωργία

Σπορά

Η βρώμη σπέρνεται την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι, όσο νωρίς μπορούν να δουλέψουν στο έδαφος. Είναι σημαντικό να αρχίζει κανείς νωρίς, για να πετύχει ο θερισμός επειδή το καλοκαίρι με τη ζέστη κάνει τη βρώμη να μην αποδίδει. Η βρώμη αντέχει στο κρύο και είναι ανεπηρέαστη από παγετό ή χιόνι

Θερισμός

Μοντέρνες τεχνικές θερισμού βασίζονται στον εξοπλισμό, την τοπική παράδοση και τις προτεραιότητες. Η καλύτερη σοδειά γίνεται με τη βοήθεια Τρακτέρ, που κόβει τα φυτά γύρω στα 10 εκατοστά πάνω από το έδαφος και τα τοποθετεί μέσα σε "παράθυρα" με τους κόκκους οργανωμένους σε σειρά. Αυτό το κάνουν όταν ο πυρήνας έχει 35% υγρασία ή όταν οι πιο πράσινοι πυρήνες παίρνουν κρεμ χρώμα. Τα "παράθυρα" του τρακτέρ τα αφήνουν να στεγνώσουν στον ήλιο για αρκετές ημέρες πριν τα συνδυάσουν με ένα εργαλείο. Μετά το άχυρο μαζεύεται σε δέματα.
Ιστορικά ο θερισμός γινόταν με το να κόβουν με ένα δρεπάνι και αλωνίζοντας τα κάτω από τα πόδια των βοοειδή. Αργά τον 20ο και 21ο αιώνα ο θερισμός γινόταν μέσω αλωνισμού. Μάζευαν τη βρώμη σε μπουκέτα για να τα βάλουν σε μια αλωνιστική μηχανή.

Καθαρισμός και διαλογή

Για τη μεταφορά της βρώμης προς το μύλο ξεχωρίζεται η ήρα, οι πέτρες, άλλοι κόκκοι και ξένα υλικά.


Πηγή: Περιοδικό Πρωτεύουσα, Ελληνική έκδοση "Βικιπαιδεία"


This grain is at the base of the Mediterranean diet. The unique nutritional value of oat flakes is the rich content in vitamins B, minerals, micronutrients and fiber (beta glucans), whose beneficial action "embraces" the cardiovascular and digestive system of small and large. A portion of 40 gr oat flakes enough to cover 15% of the daily needs of the human body in fiber.
Let's see, however, the story of the growth of this grain.
Oats (Avena sativa, Avenue or days) is the common name of certain species of the genus Avenue (Avena) family of grasses (Graminae). While oats are suitable food for people, mostly used as animal feed. Oats is divided into three groups:
  1. Diploid of Strigosabrevis (fodder oats)
  2. Tetraploid of Abyssinica
  3. Six-a-ploid of Satina-byzantina-nuda

Cultivation
For the development of oats does not require very warm climates and lots of sunshine and generally the plant is more resistant to wet environment compared with other grains, wheat, barley and rye. So the crop is particularly important in countries with cold climate and relatively high frequency of rain during the summer months, such as the countries of central and northern Europe. The culture reaches even up to distant Iceland. Oats is an annual plant cultivation and sowing can be done either in the fall for harvest the summer or spring, for harvest in early autumn.
Use
Oats can be used in the human diet in many ways. Usually prepared as gruel, after cutting the fruit, oatmeal or after grinding. Oats eaten mainly in the form of porridge. It can also be used as an ingredient in many recipes such as for oat cakes, oat meal, oat biscuits and bread. It can also be eaten raw. Already cookies raw oats are becoming popular. In England, the oats used for brewing.

Health
Oats is considered very healthy food. The discovery after clinical studies that oats reduces the amounts of "bad" cholesterol (LDL) in blood made her very popular in recent years.
Nutritional Value
Oats contain per 100 grams:Energy 1,628 kJ (389 kcal)66.3 grams of carbohydratesDietary fiber 10.6 g.6.9 g fat.16.9 grams protein.Vitamin (B5) 1.3 mg (26%)Vitamin (B9) 56 mg (14%)Calcium 54 mg (5%)Iron 5 mg (38%)Magnesium 177 mg (50%)beta-glucan 4 gr.
The rates recommended daily intake (indicated in parentheses) are in accordance with the instructions of the American Food Association. (Source: USDA Nutrient database.)
Celiac Disease
Celiac disease or gluten intolerance is a disease often associated with the consumption of wheat, or more precisely a group of proteins called prolamines synithismenaglouteni or more.Oats have many kinds of gluten found in wheat. But oats avenini containing the substance.The avenini is a substance toxic to the intestinal submucosal and can cause a reaction in the abdominal muscles, causing spasms and pain.
Agriculture

Sowing
Oats sown in spring or early summer, as early as they can work the soil. It is important that one begins early to reach the harvest in the summer because the heat makes the oats not working. The oats resistant to cold and is unaffected by frost or snow
Harvest
Modern techniques are based on harvesting equipment, local tradition and priorities. The best crop is using tractors, cutting the plants about 10 cm above the ground and places it in "windows" with the grain organized in series. They do this when the core is 35% humidity or when the nuclei get more green cream color. The "windows" of the tractor are left to dry in the sun for several days before combine them with a tool. After the hay is gathered in bundles.Historically, the harvest was to be cut with a scythe and alonizontas down the legs of cattle.Late in the 20th and 21st century through the harvest was threshing. Oats gathered in bunches to put them in a threshing machine.
Cleaning and sorting
To transfer the oats to the mill stands out chaff, stones, beads and other foreign material.
Source: "Protevoussa" Magazine, Greek Edition "Wikipedia"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου