Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Κλειτοριδεκτομή: Ο εφιάλτης της κάθε γυναίκας - Excision: The nightmare of every woman

Τις ακρωτηριάζουν για να παραμείνουν... φρόνιμες!

Η αντίληψη σε διάφορες μουσουλμανικές χώρες ότι η κλειτορίδα είναι φορέας και πηγή κακών, καθιέρωσε από τα βάθη των αιώνων την κλειτοριδεκτομή.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Φεβρουαρίου, ύστερα από απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θελήσαμε να φέρουμε στο φως τις σκοτεινές πτυχές της πράξης αυτής. Σκοπός της διακήρυξης είναι να ευαισθητοποιήσει το διεθνές κοινό και ιδιαίτερα τους Αφρικανούς για την βάρβαρη αυτή πρακτική, που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της γυναίκας. Ήδη, σχεδόν όλες οι χώρες της Αφρικής την έχουν ποινικοποιήσει.

Η κλειτοριδεκτομή είναι ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Είναι μια μορφή "σεξουαλικού ευνουχισμού" για να υποδηλώσει την απόλυτη υποταγή στον μελλοντικό της σύζυγο. Η πρακτική παρομοιάζεται συχνά με την ανδρική περιτομή, στην πραγματικότητα, όμως, το ακριβές αντίστοιχο στους άνδρες είναι ο ευνουχισμός. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), σχεδόν 150.000.000 κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί αυτό τον σεξουαλικό ακρωτηριασμό, ενώ άλλα 3.000.000 ζουν κάθε χρόνο υπό αυτή την απειλή. Για να το πούμε με πιο απλά λόγια, έξι κορίτσια σε όλο τον κόσμο υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή κάθε λεπτό.

Το "εισιτήριο" για την ενηλικίωση

Πρόκειται για ένα αρχαίο έθιμο μύησης, που επιβιώνει μέχρι σήμερα, κατά κόρον στην Αφρική, αν και απαντάται και σε ορισμένες χώρες της Ασίας, σε ελάχιστες χώρες της Μ. Ανατολής και ακόμη λιγότερες στην Ευρώπη, όπως είναι η Αγγλία.
Η αφετηρία του χάνεται στα βάθη των αιώνων της αφρικανικής παράδοσης. Σύμφωνα με έναν αρχέγονο μύθο του Μαλί, σε κάθε ανθρώπινο ον τη στιγμή της γέννησης του υπάρχει και το αρσενικό και το θηλυκό φύλο. Στον άνδρα το θηλυκό βρίσκεται στην ακροβυστία και στη γυναίκα το αρσενικό βρίσκεται στην κλειτορίδα. Έτσι, με την περιτομή και την κλειτοριδεκτομή αντίστοιχα, συντελείται σωματικά και κοινωνικά το πέρασμα των παιδιών στην ενηλικίωση, και ο άνδρας και η γυναίκα θεωρούνται πια έτοιμοι να παντρευτούν.

Αναφορές για την κλειτοριδεκτομή υπάρχουν στους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους, ενώ ο Στράβων (αρχαίος Έλληνας ιστορικός, γεωγράφος και φιλόσοφος) στους ελληνιστικούς χρόνους την αποκαλεί "γυναικεία περιτομή".

Οι άνθρωποι επιμένουν στην τέλεση της κυρίως βάσει διαδεδομένων δεισιδαιμονιών και αντιλήψεων. Η κλειτορίδα θεωρείται πηγή φορέας κακών. Οι άνδρες νομίζουν ότι θα μεγαλώσει όπως το πέος και φοβούνται να την αγγίξουν για να μη μείνουν ανίκανοι. Οι γυναίκες νομίζουν ότι αν στη γέννα το κεφάλι του παιδιού αγγίξει την κλειτορίδα, το παιδί θα πεθάνει. Ή φαντάζονται ότι τα φυσιολογικά εξωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα είναι υπερβολικά ευμεγέθη. Η κυρίαρχη αντίληψη, όμως, που συντηρεί την πρακτική είναι ότι η γυναίκα είναι υπερσεξουαλική και είναι αδύνατο για ένα μόνο άνδρα να την ικανοποιήσει. Έτσι η κλειτοριδεκτομή παρουσιάζεται ως ένας τρόπος, προκειμένου η γυναίκα να μείνει "ήσυχη", παρθένα μέχρι να παντρευτεί, και πιστή στον άνδρα της μετά το γάμο.

Τρία τα βασικά είδη


Υπάρχουν κυρίως τρεις τύποι κλειτοριδεκτομής. Ο πρώτος, ο "ηπιότερος" όπως πιστεύεται, είναι το κόψιμο της άκρης ή και ολόκληρης της κλειτορίδας με ένα ξυράφι. Οι ισλαμικές αρχές την ονομάζουν "περιτομή Σούνα" και γενικά θεωρείται προτιμητέα, γιατί προκαλεί λιγότερα τραύματα σε σχέση με τους άλλους τύπους. Ο δεύτερος τύπος κλειτοριδεκτομής είναι η ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και μαζί με αυτή, των εσωτερικών (μικρών) χειλιών του αιδοίου. Πρόκειται για τον πιο διαδεδομένο τρόπο  "γυναικείας περιτομής" σε ένα ποσοστό 80%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η 6η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής.

Ο τρίτος και πιο "ριζικός" τύπος ακρωτηριασμού είναι ο λεγόμενος "αγκτηριασμός" που οι μεν Σουδανοί ονομάζουν "φαραωνική περιτομή", οι δε Αιγύπτιοι "σουδανική περιτομή". Πρόκειται για την αποκοπή ολόκληρης της κλειτορίδας, των εσωτερικών και των εξωτερικών (μεγάλων) χειλιών, και στη συνέχεια, τη συρραφή της εισόδου του κόλπου, αφού προηγουμένως "ξυστεί" εσωτερικά, ώστε να κολλήσει με την επούλωση του τραύματος. Έτσι, το μόνο που απομένει, είναι μια μικροσκοπική τρύπα, από την οποία περνούν τα ούρα και το αίμα κατά την έμμηνο ρύση. Την πρώτη νύκτα του γάμου, ο άνδρας αναγκάζεται πολλές φορές να ανοίξει με μαχαίρι την είσοδο του γυναικείου κόλπου. Ευτυχώς, ο αγκτηριασμός προτιμάται μόνο στο 5% του συνόλου των περιπτώσεων.

Σαν αρνιά στη σφαγή


Η κλειτοριδεκτομή είναι ένα θέμα "ταμπού" και τα υποψήφια θύματα αγνοούν τι θα υποστούν κατά τη διάρκεια της τελετής. Νομίζουν ότι θα είναι κάτι σαν μεγάλη γιορτή με πολλά δώρα. Τα "εργαλεία" της επέμβασης, σχεδόν ποτέ αποστειρωμένα, είναι απλά σπασμένα γυαλιά, λεπίδες, ξυράφια, σκουριασμένα μαχαίρια, σουγιάδες, νύχια δακτύλων, αιχμηρές πέτρες, αγκάθια ακακίας και ό,τι άλλο βρεθεί πρόχειρο. Οι πρωτόγονες αυτές εγχειρήσεις μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο τα κορίτσια, είτε από το σοκ είτε από τις μολύνσεις είτε από συνεχόμενη αιμορραγία. Την επέμβαση διενεργούν άτομα με ειδικές "μαγικές" δυνάμεις, εξέχοντα πρόσωπα της κοινότητας, συνήθως ηλικιωμένες γυναίκες που εκτελούν χρέη μαίας, θεραπεύτριας και μάγισσας. Συνήθως, λαμβάνει χώραν τη νύκτα ή τα χαράματα, μακριά από το χωριό, για να μην ακουστούν οι κραυγές των κοριτσιών και φοβηθούν τα άλλα που έπονται. Το προηγούμενο βράδυ έχει προηγηθεί και μια μικρή οικογενειακή γιορτή για το γεγονός και έχει σφαχτεί και το απαραίτητο κοτόπουλο για την περίσταση. Κατόπιν η κοπέλα παραμένει απομονωμένη σε μια καλύβα, μακριά από το χωριό μέχρι να κλείσουν οι πληγές της. Τότε πλέον επιστρέφει "καθαρή" η έφηβη στο χωριό. Η ηλικία των κοριτσιών που ακρωτηριάζονται από τεσσάρων μέχρι δώδεκα ετών, άλλα έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μέχρι και τριάντα ετών.

Σε ποιες χώρες εφαρμόζεται


Αν και πολλοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν την κλειτοριδεκτομή ως ένα "πολιτιστικό αδίκημα τεραστίων διαστάσεων", διεθνείς οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου θανατηφόρων μολύνσεων λόγω των μηδαμινών εγγυήσεων υγιεινής προφύλαξης, οι φεμινιστικές και οι κοινωνικές - ακτιβιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ένα έγκλημα κατά των γυναικών και τα δυτικά κράτη έχουν αρχίσει να την συμπεριλαμβάνουν στην ποινική τους νομοθεσία, πολλά ακόμη κράτη διατηρούν το "έθιμο" αυτό. Ανάμεσα τους είναι η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Γκάμπια, η Γουινέα, η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, η Ερυθραία, η Κένυα, η Ακτή Ελεφαντοστού, το Μάλι, το Μπενίν, η Μπουρκίνα Φάσο, η Νιγηρία, το Τζιμπουτί, η Σιέρα Λεόνε, η Σομαλία, το Σουδάν, το Τσαντ, η Λιβερία, η Υεμένη, η Ινδονησία, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα... Ακόμη εφαρμόζεται σε διάφορες κοινότητες μουσουλμάνων μεταναστών στις Η.Π.Α., τον Καναδά και την Ευρώπη.

Μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο!


Κατά τη διάρκεια της κλειτοριδεκτομής, δεν είναι σπάνιο μικρά κορίτσια να πεθαίνουν επί τόπου από την ακατάσχετη αιμορραγία ή τον αφόρητο πόνο και το σοκ, όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω. Δεδομένου ότι η διαδικασία γίνεται με το ίδιο μαχαίρι για πολλά κορίτσια, και με μηδαμινές συνθήκες υγιεινής, παραμονεύουν συνθήκες μόλυνσης, ενώ εάν ένα από τα κορίτσια είναι φορέας του HIV, θα κολλήσουν και τα άλλα κορίτσια που συμμετέχουν στην τελετή. Αν κάποιο κορίτσι δεν πεθάνει αμέσως μετά την κλειτοριδεκτομή, οι άνθρωποι δεν έχουν τη γνώση να αναγνωρίσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της.

Οι ίδιες οι γυναίκες δεν μπορούν να καταλάβουν πως το τραύμα που υπέστησαν στην παιδική τους ηλικία φταίει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε όλη τους τη ζωή. Για μια γυναίκα που έχει υποστεί κλειτοριδεκτομή είναι πιο δύσκολο να μείνει έγκυος, ενώ καθίσταται τρομερά επώδυνος και επικίνδυνος ο τοκετός. Με τα γεννητικά της όργανα κατεστραμμένα, αυξάνονται οι πιθανότητες η γυναίκα να μην τα καταφέρει, και να πεθάνει η ίδια ή το παιδί στη γέννα.

Επίσης, συχνά τραυματίζεται ο Βαλθολίνειος Αδένας, το έκκριμα του οποίου λιπαίνει τον κόλπο. Στην περίπτωση αυτή, το έκκριμα συγκεντρώνεται στον κόλπο σχηματίζοντας κύστες, με την επιμόλυνση των οποίων δημιουργούνται επώδυνα αποστήματα.

Επίσης στη θέση της κλειτορίδας, η οποία έχει αφαιρεθεί, μπορεί να αναπτυχθεί ένα νεύρωμα, μια μάζα εξαιρετικά ευαίσθητου νευρικού ιστού που προκαλεί αφόρητους πόνους σε κάθε επαφή.
Άρθρο της Ελένης Μαυρουδή δημοσιευμένο στην εφημερίδα "Σημερινή" στις 6 Φεβρουαρίου 2011.
 
The mutilating to stay ... wise!

The perception in several Muslim countries that the clitoris is a carrier and a source of evil, established since time immemorial to clitoridectomy.

On the occasion of World Day against FGM, which is celebrated every year on February 6, following a decision of the United Nations, we wanted to bring to light the dark aspects of the act. The purpose of the proclamation is to sensitize the international public and especially Africans to this barbaric practice, which infringes human rights and endangers women's health. Already, nearly all African countries have the outlaw.
The female circumcision is the amputation of the external female genitals. It is a form of "sexual castration" to denote the absolute obedience to the future husband. The practice is often likened to male circumcision, in fact, the exact equivalent in males is castration.According to the World Health Organization (WHO), approximately 150,000,000 girls and women worldwide have undergone this sexual mutilation and other 3,000,000 live every year under this threat. Put more simply, six girls around the world undergo FGM every minute.

The "ticket" for adulthood

It is an ancient custom of initiation, which survives to this day, predominantly in Africa, although also found in some Asian countries, few countries in the Middle East and even less in Europe such as England.

The starting point is lost in the mists of centuries of African tradition. According to an ancient legend of Mali, in every human being the moment of birth there is the male and the female sex. In the male the female is the female prepuce and the clitoris is located in the male. Thus, circumcision and excision, respectively, occurs physically and socially over the child to adulthood, and the man and woman are now ready to marry.

References to female circumcision exist in ancient Greek writers. Herodotus says that the 5th century BC Phoenicians, Hittites and the Ethiopians were making clitoridectomy in girls, while Strabo (ancient Greek historian, geographer and philosopher) in Hellenistic times it is called "female circumcision".

People persist in the commission of widespread mainly based on superstitions and beliefs. The clitoris is a source of bad organization. Men think they will grow as the penis and are afraid to touch it so as not to become impotent. Women think that if at birth the child's head touches the clitoris, the child will die. Or imagine that the normal female external genitalia are too sizable. The prevailing view, however, maintains that the practice is that women are hypersexual and it is impossible for one man to satisfy her.So FGM is presented as a way to bring the woman to stay "quiet" virgin until married and faithful to her husband after marriage.

Three basic types

There are mainly three types of excision. The first, a "milder" is believed to be the cutting edge or the entire clitoris with a razor. The Islamic authorities called "Sunni circumcision" and is generally considered preferable, because it causes fewer injuries than other types. The second type of excision is the total removal of the clitoris and with it, the internal (small) lips of the vulva. This is the most common way of "female circumcision" at a rate of 80%, according to the World Health Organization.

The February 6 was established by the UN as the International Day against FGM.

The third and most "radical" type of mutilation is called "infibulation" that although Sudanese called "pharaonic circumcision", and the Egyptians "Sudanese circumcision". This is the sum of the entire clitoris, the internal and external (large) lips, and then stapling the entrance of the bay, having "cleared" internally, so stick with wound healing. So all that remains is a tiny hole, which passes urine and blood during menstruation. The first night of marriage, the man forced several times with a knife to open the entrance to the vagina. Fortunately, the preferred infibulation, only 5% of all cases.


Like lambs to the slaughter


The female circumcision is a matter of "taboo" and potential victims are unaware that they will suffer during the ceremony. They think it will be something like a big party with lots of gifts. The "tools" of the intervention, almost always sterile, it's just broken glass, knives, razors, rusted knives, pocket knives, nails, fingers, sharp stones, thorn acacia and everything else found junk. These primitive operations can lead to death girls, either from shock or from infections or continuous bleeding. Perform the operation disabled "magical" powers, prominent persons of the community, usually older women who shall act as midwife, healer and witch. Usually takes place at night or at dawn, away from the village, not to hear the cries of frightened girls and the other following. The previous evening preceded a small family celebration for the event and slaughtered chicken and necessary for the occasion. Then she remains isolated in a hut, away from the village to close the wounds. Then now returns "clean" the teenager in the village. The age of girls mutilated by four to twelve years, other cases have been reported up to thirty years. 


In which countries is
Although many scientists characterize female circumcision as a "huge cultural crime", international organizations are sounding the alarm fatal infections due to near zero guarantees hygiene precautions, feminist and social - activist organizations report a crime against women and the western states have begun to include in their criminal law, many states still retain the "custom" it. Among them are Egypt, Ethiopia, Gambia, Guinea, Central African Republic, Eritrea, Kenya, Ivory Coast, Mali, Benin, Burkina Faso, Nigeria, Djibouti, Sierra Leone , Somalia, Sudan, Chad, Liberia, Yemen, Indonesia, Oman, United Arab Emirates ... Even applied to various communities of Muslim immigrants in the U.S., Canada and Europe.It can even cause death!
During excision, it is quite young girls dying on the spot by the profuse bleeding or unbearable pain and shock, as mentioned above. Since the process is the same knife for many girls, and with minimal sanitary conditions, conditions for infection lurking, and if one of the girls is a carrier of HIV, and stick the other girls involved in the ceremony. If a girl does not die immediately after excision, people do not have the knowledge to recognize the long-term consequences.The women themselves can not understand how the trauma suffered in childhood is to blame for the problems they face throughout their lives. For a woman who has undergone female circumcision is more difficult to become pregnant, and it is terribly painful and dangerous childbirth. With damaged genitals, the more likely she is outnumbered, and died the same or the child at birth.Also, often the injured Valtholineios gland, whose secretion lubricates the vagina. In this case, the discharge is concentrated in the Gulf, forming cysts, the contamination which caused painful abscesses.Also in place of the clitoris, which is removed, it can develop a neuroma, a mass of highly sensitive nerve tissue that causes unbearable pain in every contact.Helen Mavroudis article published in the newspaper "Simerini" on February 6, 2011.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου