Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Χωρίς διαφωνία δεν υπάρχει δημοκρατία - Μέρος Β'

Αναδημοσίευθείσα συνέντευξη του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα, η οποία δόθηκε στην Αντιγόνη Σολωμονίδου Δρουσιώτου και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" στις 23 Ιανουαρίου 2011 και λόγω δηλώσεων όπως ο τίτλος την βρήκαμε αρκετά ενδιαφέρουσα ούτως ώστε να σας την παρουσιάσουμε.

Μητροπολίτης Ησαΐας: Εμείς έχουμε εθνικό φρόνημα, όχι εθνικιστικό.

Συμφωνείτε με την εθνική γραμμή του Αρχιεπισκόπου? Συμφωνώ ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνούμε και ως τέτοιο πρέπει όλοι να το αντιλαμβάνονται. Μην ξεχνάτε ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι πολιτικός και ενδεχομένως να μπορεί να λέγει κάποια πράγματα που οι πολιτικοί για διάφορους λόγους δεν μπορούν. Εμείς έχουμε ιστορική ευθύνηνα διατηρήσουμε την ελληνική ταυτότητα της χριστιανικής Κύπρου, με σεβασμό προς τις μειονότητες.
Βέβαια πολλές φορές με τις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο Χριστόφια. Σίγουρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι δηλώνουμε ως αρχιερείς. Νομίζω ότι ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να λαμβάνουν τα μυνήματα ο ένας από τον άλλο και να αλληλοσυνεργάζονται. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στα εθνικά ζητήματα, διαφορετικά χαθήκαμε. Ανησυχώ πάρα πολύ γιατί βλέπω κάποιους ανθρώπους στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν τα εθνικά μας θέματα, να προβαίνουν σε ακρότητες και δεν μιλώ για τον Αρχιεπίσκοπο. Από την άλλη πρέπει να έχουμε όρια και κόκκινες γραμμές.
Εσείς πως τα βιώνετε? Μέσα μας γίνεται ένας πόλεμος , της ελληνικής μας καταγωγής και της χριστιανικής μας ιδιότητας. Είμαστε Έλληνες σε μια πολυπολιτισμική Κύπρο και μας προσβάλλει βάναυσα όταν κάποιος λέει ότι η Κύπρος δεν είναι ελληνική. Με ενοχλεί όταν προσπαθούν να ξεχωρίσουν την Κύπρο από την ελληνική της ιστορία.


Πολλοί θεωρούν αυτή τη θέση εθνικιστική. Δεν είναι εθνικιστική αλλά εθνική. Εμείς έχουμε εθνικό φρόνημα, όχι εθνικιστικό. Το εθνικό φρόνημα είναι να αντιλαμβάνεσαι την εθνική σου ταυτότητα χωρίς να θέλεις να την επιβάλεις στους άλλους, τους Τ/Κύπριους για παράδειγμα. Όπως εγώ δεν έχω πρόβλημα ο μουεζίνης τους να τελεί τη δική του ακολουθία στο μιναρέ, πρέπει κι εκείνοι να δέχονται τη δική μου λειτουργία. Η Εκκλησία πρέπει να δείχνει τη μέριμνα και την αγάπη της σε όλους, ανεξάρτητα θρησκεύματος.
Είστε υπέρ της επαναπροσέγγισης? Ναι, ο στόχος της δικής μου επαναπροσέγγισης είναι σε ανθρώπινο επίπεδο: να τα βρω με τους Τ/Κύπριους, να αντιληφθούμε όλοι ότι έγινε εισβολή και κατοχή, ότι η διχοτόμηση είναι η καταστροφή της Κύπρου. Ότι η διαίρεση του νησιού είναι το τέλος μας και πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να βρούμε μια λύση όπου να ζούμε ειρηνικά, αναγνωρίζοντας όμως κάποια πράγματα.
Πηγαίνετε συχνά στα κατεχόμενα? Όχι τόσο συχνά όσο προηγουμένως διότι έχω πάρα πολλές ευθύνες ως Μητροπολίτης. Τώρα που ανέλαβα το ΚΕΝΘΕΑ προσπαθούμε να κάνουμε κάτι κοινό με τους Τ/Κύπριους, για το θέμα της πρόληψης των ναρκωτικών. Πιστεύω πολύ στην ανθρώπινη συνεργασία.
Πως αντιμετωπίζουν ένα ρασοφόρο? Στην αρχή με σκεπτικισμό, διότι η ιστορία της Εκκλησίας μας με τους Τ/Κύπριους δεν είναι η καλύτερη. Πρέπει και αυτοί να αντιληφθούν ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι τα άτομα που την απαρτίζουν και στη Σύνοδο έχουμε εμπνευσμένους αρχιερείς που μπορούν να κάνουν πάρα πολλά στην επαναπροσέγγιση. Όπως θέλω να δεχτώ τους Τ/Κύπριους όπως είναι και να τους εντάξω στην κυπριακή κοινωνία, θέλω και οι ίδιοι να αντιληφθούν ότι στην Κύπρο υπάρχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια πίστη την οποία πρέπει τουλάχιστον να σεβαστούν. Πάρα πολλοί το αποδέχονται, το πρόβλημα μας είναι με τους έποικους και τις εντολές που έρχονται από την Τουρκία. Υπάρχουν άλλα συμφέροντα που καθοδηγούν οργανωμένα τον κόσμο. Αν μας άφηναν μόνους μας, πιστεύω ότι θα τα βρίσκαμε. Μιλώ με Τ/Κύπριους και καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο, διότι είμαι σε μια ηλικία που δεν έχω βιώσει τραυματικά το παρελθόν.


Δεν συμβιβάζομαι με τη διχοτόμηση

Γεννημένος το 1971... οι μνήμες μου είναι το "δεν ξεχνώ" και τα συλλαλητήρια. Ήμουν από τους πρώτους μαθητές που πήγαν να διαμαρτυρηθούν όταν ανακηρύχθηκε το ψευδοκράτος. Είμαι από οικογένεια προσφύγων, η μητέρα μου από τον Καραβά και ο πατέρας μου από τον Άγιο Ηλία Αμμοχώστου και δεν συμβιβάζομαι με τη διχοτόμηση, με το ότι ένα κομμάτι της πατρίδας μου είναι κατεχόμενο.


Πήγατε στα σπίτια των γονέων σας? Ναι, και έκλαψα πικρά. Με ενοχλούν πάρα πολύ τα καζίνο, η πορνεία στα κατεχόμενα, το οργανωμένο έγκλημα όπως με ενοχλούν και στις ελεύθερες περιοχές. Όταν πήγα στρατό ήθελα να πάρω ένα όπλο και σκοτώσω όσους περισσότερους Τούρκους μπορούσα. Τώρα που πηγαίνω στα κατεχόμενα βλέπω παιδιά, οικογένειες και λέω είναι αυτούς που ήθελα να σκοτώσω? Μήπως υπάρχει ένας άλλος τρόπος να τα βρούμε εκτός από τον πόλεμο? Βέβαια δεν ξέρω αν με καλέσει η πατρίδα μου και πρέπει να αμυνθώ τι θα λειτουργήσει, η κληρική μου υπόσταση ή η ελληνική... Γι' αυτό πιστεύω ότι τα παιδιά πρέπει να υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά, με ενοχλεί η φυγοστρατία. Για να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε, πρέπει ο άλλος απέναντι να ξέρει ότι σε μια πολεμική σύρραξη θα έχει κόστος. Πιστεύω ότι με τους Τ/Κύπριους μπορούν να γίνουν πολλά βήματα στον ανθρώπινο τομέα και εύχομαι να επηρεάσουν τα κέντρα αποφάσεως στην Τουρκία για να τους επιτρέψουν να προχωρήσουν σε μια σωστή λύση.
Το βλέπετε να γίνεται? Πολύ φοβούμαι ότι αυτό δεν γίνεται. Είμαι όμως από τους αισιόδοξους κληρικούς που πιστεύει στο θαύμα. Η χάρις του Θεού θα βοηθήσει τους ανθρώπους και θα τα βρούμε. Μας απογοητεύουν καθημερινά οι εξελίξεις, αλλά δεν τα βάζουμε κάτω. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε το "Δεν ξεχνώ".
Έμεινε μόνο στο γραμματόσημο. Εκνευρίζομαι όταν αντιμετωπίζουμε το "Δεν ξεχνώ" με αυτό τον τρόπο. Έτσι γίνεται σε μεγάλο βαθμό. Πιστεύω ότι τα εθνικά θέματα ξεκινούν από τα πνευματικά. Η Εκκλησία πρέπει να παίξει σωστά τον αγωνιστικό της ρόλο, πρέπει να βοθήσει στην εξημέρωση του ανθρώπου, την καταλάγιαση των παθών του, στην ανάπτυξη των ηθών και των αξιών στην ψυχοσύνθεση του. Ένας άνθρωπος που ξέρει να λέει όχι στους πειρασμούς και ναι στις ευκαιρίες, κάποια στιγμή θα πετύχει και στα εθνικά θέματα. Στη Μητρόπολη μου δίνω πολλή σημασία στην πνευματική καλλιέργεια, Βρήκα καλούς συνεργάτες και οργάνωσα προγράμματα πνευματικά, κοινωνικά, αθλητικά, πολιτιστικά και εργάζομαι στο να βοηθήσω τον άνθρωπο να παίρνει σωστές αποφάσεις. Πρέπει να γίνει μεγάλη πνευματική επανάσταση στην Κύπρο.
Οι πολιτικοί μας? Είναι εικόνα της κοινωνίας μας, άρα εξυγίανση της κοινωνίας μας σημαίνει και εξυγίανση της πολιτικής. Με ενοχλούν πολλά πράγματα στην πολιτική ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου