Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ριτσέλια - Ritselia

Ένας έξυπνος τρόπος για να διατηρήσουν οι νοικοκυρές τα φρούτα, ήταν τα ριτσέλια: ένα γλυκό παρασκεύασμα απο μήλα, κυδώνια ή ακόμα και χρυσόμηλα (βερύκοκα) βρασμένα και διατηρημένα σε έψημα (πετιμέζι), ένα φυσικό σιρόπι από σταφύλι, χωρίς καθόλου ζάχαρη. Στην Ελλάδα ριτσέλια φτιάχνουν και με λαχανικά - μελιντζάνες κομμένες σε στρογγυλές φέτες ή κολοκυθάκια, τα οποία πρώτα βάζουν σε ασβεστόνερο για να γίνουν τραγανά.

Εναλλακτική συνταγή για ριτσέλια

Υλικά:


* 2 κιλά σύκα ολόκληρα με το κοτσάνι τους και πολύ καλά πλυμένα
* 1 κιλό ζάχαρη
* 2-3 ποτήρια νερό

Εκτέλεση:

* Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με την ζάχαρη, να βράσει σε σιγανή φωτιά ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι.
* Αφήνουμε το σιρόπι να πάρει 1-2 βράσεις και ρίχνουμε τα σύκα.
* Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά και κάπου-κάπου ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε εάν κάνει αφρό. Όταν μαραθούν, τότε είναι έτοιμα.
Σίγουρα κάποια από τα σύκα από το μέλωμά τους θα ανοίξουν, δηλαδή δεν θα κρατήθούν ολόκληρα. Δεν πειράζει, δεν είναι κακό, ίσα-ίσα.
Χρειάζεται περίπου 1 - 1/2 ώρα γιατί το σύκο είναι ολόκληρο και βγάζει και αυτό το δικό του νεράκι. Για να είμαστε σίγουροι ότι το σιρόπι έχει δέσει καλά, ρίχνουμε μία σταγόνα πάνω στο νύχι μας, εάν δεν απλώσει η σταγόνα, το σιρόπι είναι έτοιμο.
* Το αφήνουμε στην κατσαρόλα ώσπου να κρυώσει. Εάν δηλαδή το φτιάξαμε το απόγευμα θα το αφήσουμε έως το πρωί.
* Γεμίζουμε βάζα τα οποία έχουμε πλύνει και σκουπίσει πολύ καλά. Σκεπάζουμε τον λαιμό του βάζου με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και κλείνουμε με το καπάκι ερμητικά. Χρησιμοποιούμε ότι βάζο θέλουμε ακόμη και πλαστικό (τύπου taperware) αρκεί το καπάκι να κλείνει τέλεια. Τα βάζα δεν χρειάζεται να είναι αποστειρωμένα εάν το σιρόπι είναι καλά δεμένο. Εναλλακτικά - καλού κακού - μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο. Και διατηρούνται πάνω από χρόνο.



A smart way to preserve fruits, housewives, were ritselia: preparation of a sweet apple, quince or even apricots cooked and preserved in epsima (molasses), a natural syrup of grapes, without any sugar. In Greece ritselia make and vegetables - aubergines, cut into round slices or zucchini, which first put in lime to make them crispy.

Alternative recipe for ritselia

Materials:


* 2 pounds figs whole with the stem and thoroughly washed
* 1 kilo of sugar
* 2-3 cups water

Execution:

* In a large saucepan add the sugar and water to boil over low heat until the sugar melts and syrup is made.
* Allow the syrup to get 1-2 boils and add the figs.
* Leave them over low heat and stir occasionally and skimming foam if you do. When wilted, then it is ready.
Certainly some of the figs from the meloma will open, which will keep intact. Never mind, not bad, just enough.
You need about 1 - 1 / 2 hour because the fig and turns it around and that its refreshing water. To be sure the syrup has bonded well, add a drop on the nail us, if not spread the drop, the syrup is ready.
* Leave in pan until cool. If we did that this afternoon would leave until morning.
* Fill jars that we wash and wipe thoroughly. Cover the neck of the jar with a piece of aluminum foil and close the lid tightly. We use that jar even plastic (type taperware) provided the lid closes perfectly. The jars need not be sterile if the syrup is well structured. Alternatively - just in case - we can keep in the refrigerator. And maintained over time.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου