Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Χυλοπίτες, τριν - Noodles

Χυλοπίτες σε Μέτσοβο, Καρπενήσι και Αράχωβα, χυλόφτα και μαγγίρι στην Κρήτη, "τριν" (από το αρχαίο "ίτριον") και "τουμάτσια" (τεμάχια) στην Κύπρο. Στην Ελλάδα, παλιά τις έφτιαχναν ζυμώνοντας σταρένιο αλεύρι με γάλα, ενώ σήμερα παρασκευάζονται σηνύθως με αυγό και τρόγωνται βραστές με τυρί, σάλτσα ή τραχανά - το λεγόμενο "τραχανόφυλλο". Στην Κύπρο ζυμώνονται με νερό και σερβίρονται με χαλλούμι, ενώ μαγειρεμένα με ζάχαρη και γάλα, αποτελούν ελαφρύ επιδόρπιο.

Φακές με τριν (σούπα)

Υλικά


1 φλιτζάνι φακές αλεσμένες
5 φλιτζάνια νερό
3/4 φλιτζανιού τριν
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

* Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε τις φακές να ψηθούν. Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται από πάνω.
* Όταν σχεδόν ψηθούν προσθέτουμε και το μισό τριν.
* Συνεχίζουμε το ψήσιμο.
* Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το υπόλοιπο τριν.
* Ανακατεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει ελαφρά.
* Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τις φακές, αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και σερβίρουμε.


(Χυλοπίτες με ντομάτα - Noodles with tomato)

Noodles in Metsovo, Karpenissi and Arachova, chylofta or maggiri in Crete, "trin" (from the ancient "itrion") or "toumatsia" (pieces) in Cyprus. In Greece, they was making that with wheat flour and milk, but now they manufacture them as usual with egg and you can eat that with cheese, sauce or trachana - the so-called "trachanofyllo". In Cyprus, kneaded with water and served with halloumi cheese and cooked with sugar and milk, a light dessert.

Lentils with trin (soup)

Materials


Minced 1 cup lentils
5 cups water
3 / 4 cup trin
1 / 4 cup olive oil

Preparation

* Boil water and add the lentils to cook. Remove the foam that forms on top.
* When almost cooked, add the half of the trin.
* Continue cooking.
* Heat oil and add the remaining trin.
* Stir until slightly brown.
* The add to the pot with the lentils, lets get 2-3 boils and serve.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου