Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Φλαούνα - Flaouna

Η φλαούνα, η οποία προέρχεται απο το φραγκικό flaon, είναι η γνωστή σε όλους μας πασχαλινή τάρτα με γέμιση από τυρί και αυγά. Παρόμοια εδέσματα βρίσκουμε σε περιοχές της Ελλάδας από όπου πέρασαν οι Φράγκοι, όπως: Κίμωλο, Κρήτη, Κέρκυρα, Θράκη. Ο μοναδικός, όμως, τόπος που κράτησε το όνομα - παράγωγο από το αρχικό είναι η Κύπρος. Στην Κίμωλο, νησί των Κυκλάδων, η τυρένια έχει το ίδιο σχήμα με την φλαούνα, στη γεύση όμως διαφέρουν εντελώς.

Συνταγή για φλαούνα, μια και πλησιάζει - σχετικώς - το Πάσχα

Συστατικά


Υλικά για τη ζυμή

* 2 κιλά αλεύρι (φαρίνα και χωριάτικο)
* 1 κ.γλ. αλάτι
* 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
* Μέχλεπι, μαστίχα, (καλά κοπανισμένα)
* 2 φλιτζάνια λάδι ή βούτυρο ζαχαροπλαστικής
* Προζύμι (στο μέγεθος 2 αυγών)
* Γάλα χλιαρό για ζύμωμα

Υλικά για τη γέμιση

* 2 κιλά τυρί φλαούνας και χαλούμι
* ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι
* 12 αυγά (περίπου)
* 1 κομμάτι προζύμι (στο μέγεθος 2 αυγών)
* 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, μεχλεπι, μαστίχα, δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
* 200γρ. σταφίδες
* 2-3 αυγά χτυπημένα για επάλειψη
* 2 φλιτζάνια σησάμι

Οδηγίες

Τρόπος Παρασκευής της γέμισης

1. Για να φτιάξουμε τις φλαούνες ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ ή 4-5 ώρες πιο μπροστά
2. Τρίβουμε το τυρί 1-2 μέρες πριν για να στεγνώσει και να πάρει πιο πολλά αυγά
3. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μεχλεπί και τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά
4. Κτυπούμε τα αυγά ολόκληρα
5. Κάνουμε ένα βαθούλωμα στη λεκάνη με το τυρί, προσθέτουμε το προζύμι και ρίχνουμε τα αυγά. Τρίβουμε με τα δάχτυλα καλά-καλά να διαλυθεί το προζύμι. Προσθέτουμε όσο αυγά χρειαστεί για να γίνει η γέμιση μάλλον σφιχτή.
6. Την επόμενη μέρα προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το δυόσμο και τα σταφιδάκια και αν χρειαστεί ακόμα 1-2 αυγά.

Τρόπος Παρασκευής της ζύμης

1. Για τη ζύμη κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το μεχλεπί, τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά τα υλικά
2. Προσθέτουμε το λάδι και ροζιάζουμε το αλεύρι με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύμι και γάλα χλιαρό για να διαλυθεί το προζύμι και ζυμώνουμε να γίνει μια ζύμη κανονική
3. Αφήνουμε τη ζύμη για 1-2 ώρες να φουσκώσει και ανοίγουμε λεπτά φύλλα πάχους ½ εκ και κόβουμε πίτες στρογγυλές στο μέγεθος που θέλουμε. Περνούμε την εξωτερική πλευρά της πίτας σε σησάμι, προσθέτουμε ανάλογη γέμιση και κλείνουμε στο σχήμα που θέλουμε τις φλαούνες. Πριν τις ψήσουμε τις αφήνουμε να φουσκώσουν, τις αλείφουμε με κτυπημένο αυγό και σησάμι και τις ψήνουμε σε ζεστό φούρνο για 1 ώρα περίπου

Λίγα μυστικά ακόμα

Στην Κύπρο υπάρχουν ειδικά τυριά για τις φλαούνες όμως μπορουν να γίνουν το ίδιο νόστιμες με διάφορα άλλα τυριά. Αν δεν έχουμε προζύμι μπορούμε να το αντικαταστάσησουμε με μαγιά ξερή ή νωπή.



The Flaounas, which comes from the Frankish flaon, is known to all our Easter pie filled with cheese and eggs. Similar dishes in areas of Greece where they spent the Franks, including: Kimolos, Crete, Corfu, Thrace. The unique, however, took place name - derived from the original is Cyprus. In Kimolos Island Cyclades, tirenia has the same shape as the Flaounas, but taste quite different.

Flaounas Recipe. After all, Easter is almost here!

Ingredients


Ingredients for the dough

* 2 pounds flour (Farina and country)
* 1 teaspoon salt
* 2 teaspoon baking powder
* Mechlepi, mastic, (well crushed)
* 2 cups oil or butter pastry
* Dough (the size of 2 eggs)
* Warm milk for kneading

Ingredients for the filling

* 2 pounds of cheese and halloumi Flaounas
* ½ cup semolina
* 12 eggs (about)
* 1 piece of dough (the size of 2 eggs)
* 2 teaspoon baking powder, mechlepi, mastic, mint, chopped
* 200gr. raisins
* 2-3 beaten eggs spreads
* 2 cups sesame

Instructions

way of making stuffing

1. To make the flaounes prepare the night before or 4-5 hours ahead
2. Grate cheese 1-2 days prior to dry and get a lot more eggs
3. Add the semolina, mechlepi and mastic and mix well
4. Beat the eggs
5. We make a dent in the bowl with the cheese, add the yeast and add the eggs. Rub with fingers barely dissolve the yeast. Add both eggs needed to make the stuffing rather tight.
6. The next day, add baking powder, mint and stafidakia they still need 1-2 eggs.

Preparation of yeast

1. For the dough in a bowl sift the flour, add salt, baking powder, mechlepi, mastic and mix well materials
2. Add the oil and roziazoume the flour with your fingertips. Then add the yeast and warm milk to dissolve the yeast and knead dough to make a normal
3. Leave the dough for 1-2 hours to rise and roll foil thickness and cut into ½ cm round cake the size you want. We pass the outer edge of the pie in sesame, add filling and close similar to the shape we want to flaounes. Before bake let them blow up the brush with beaten egg and sesame seeds and bake in hot oven for 1 hour

few more secrets

In Cyprus there are special cheese for flaounes but may be the same with several other delicious cheeses. If we can be leavened with yeast REPLACEMENT in dry or wet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου