Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Υγιεινή στην κουζίνα

Το κείμενο ετοιμάστηκε από τις υγειονομικές υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας.

Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο (που κάτι μας λέει ότι θα έρθει πολύ πιο σύντομα απ' όσο την αναμένουμε) ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών και την αλλοίωση των τροφίμων, γι' αυτό θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας προκειμένου να αποφύγουμε τις τροφικές δηλητηριάσεις. Εφαρμόζωντας τις εξής δέκα απλούστατες συμβουλές, μπορούμε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

1. Πλένετε πάντοτε τα χέρια σας πριν και μετά από κάθε εργασία στην κουζίνα.
2. Πλένετε και απολυμαίνετε με ζεστό νερό και σαπούνι τον πάγκο εργασίας, τις πλάκες κοπής, τα μαχαίρια και γενικά όλα τα εργαλεία και επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.
3. Χρησιμοποιήστε διαφορετικές πλάκες κοπής για ωμό κρέας ή ψάρι (κόκκινο χρώμα πλάκας), για λαχανικά (πράσινο) και για ψωμί (άσπρο). Στην αγορά υπάρχει ποικιλία πλακών κοπής. Χρησιμοποιήστε τις!
4. Πλένετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά με άφθονο νερό.
5. Μην επιμολύνετε τα πλυμένα ή ψημένα τρόφιμα με τα ωμά ή τα άπλυτα. Μη χρησιμοποιείτε για πλυμένα ή ψημένα τρόφιμα χώρους, σκεύη ή εργαλεία τα οποία προηγουμένως είχατε χρησιμοποιήσει για ωμά κρέατα, ψάρια, αυγά ή άπλυτα λαχανικά και φρούτα.
6. Τα μικρόβια αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες 4 - 63 βαθμούς Κελσίου. Ψήνετε τα τρόφιμα ικανοποιητικά.
7. Βάζετε στη συντήρηση ή την κατάψυξη του ψυγείου σας τα τρόφιμα που θέλετε να φυλάξετε το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από μία ώρα μετά το ψήσιμο, εαν δεν θα χρησιμοποιηθούν.
8. Τα ευάλωτα τρόφιμα (κρέμες, γλυκίσματα κλπ.) συνίσταται να τα προστατεύετε με ειδικό σελοφάν και να τα φυλάξετε στο ψυγείο πιο ψηλά από τα λαχανικά ή το κρέας που αγοράστηκε για να χρησιμοποιηθεί αυθημερόν ή την επόμενη μέρα.
9. Τα ψημένα τρόφιμα που δεν καταναλώσατε μέσα σε τρεις μέρες από το ψήσιμο και τη φύλαξη τους, καταστρέψτε τα.
10. Εαν για οποιοδήποτε λόγο υποψιάζεστε ότι ένα τρόφιμο πιθανώς να αλλοιώθηκε, καταστρέψτε το χωρίς δεύτερη σκέψη.

Εαν οι συμβουλές σας φαίνονται πολλές, τότε μπορούμε να τις συνοψίσουμε σε μια: Συχνό ψήσιμο χεριών και καλό ψήσιμο τροφίμων!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου