Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Υγιεινή στην κουζίνα

Το κείμενο ετοιμάστηκε από τις υγειονομικές υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας.

Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο (που κάτι μας λέει ότι θα έρθει πολύ πιο σύντομα απ' όσο την αναμένουμε) ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών και την αλλοίωση των τροφίμων, γι' αυτό θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας προκειμένου να αποφύγουμε τις τροφικές δηλητηριάσεις. Εφαρμόζωντας τις εξής δέκα απλούστατες συμβουλές, μπορούμε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

1. Πλένετε πάντοτε τα χέρια σας πριν και μετά από κάθε εργασία στην κουζίνα.
2. Πλένετε και απολυμαίνετε με ζεστό νερό και σαπούνι τον πάγκο εργασίας, τις πλάκες κοπής, τα μαχαίρια και γενικά όλα τα εργαλεία και επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.
3. Χρησιμοποιήστε διαφορετικές πλάκες κοπής για ωμό κρέας ή ψάρι (κόκκινο χρώμα πλάκας), για λαχανικά (πράσινο) και για ψωμί (άσπρο). Στην αγορά υπάρχει ποικιλία πλακών κοπής. Χρησιμοποιήστε τις!
4. Πλένετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά με άφθονο νερό.
5. Μην επιμολύνετε τα πλυμένα ή ψημένα τρόφιμα με τα ωμά ή τα άπλυτα. Μη χρησιμοποιείτε για πλυμένα ή ψημένα τρόφιμα χώρους, σκεύη ή εργαλεία τα οποία προηγουμένως είχατε χρησιμοποιήσει για ωμά κρέατα, ψάρια, αυγά ή άπλυτα λαχανικά και φρούτα.
6. Τα μικρόβια αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες 4 - 63 βαθμούς Κελσίου. Ψήνετε τα τρόφιμα ικανοποιητικά.
7. Βάζετε στη συντήρηση ή την κατάψυξη του ψυγείου σας τα τρόφιμα που θέλετε να φυλάξετε το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από μία ώρα μετά το ψήσιμο, εαν δεν θα χρησιμοποιηθούν.
8. Τα ευάλωτα τρόφιμα (κρέμες, γλυκίσματα κλπ.) συνίσταται να τα προστατεύετε με ειδικό σελοφάν και να τα φυλάξετε στο ψυγείο πιο ψηλά από τα λαχανικά ή το κρέας που αγοράστηκε για να χρησιμοποιηθεί αυθημερόν ή την επόμενη μέρα.
9. Τα ψημένα τρόφιμα που δεν καταναλώσατε μέσα σε τρεις μέρες από το ψήσιμο και τη φύλαξη τους, καταστρέψτε τα.
10. Εαν για οποιοδήποτε λόγο υποψιάζεστε ότι ένα τρόφιμο πιθανώς να αλλοιώθηκε, καταστρέψτε το χωρίς δεύτερη σκέψη.

Εαν οι συμβουλές σας φαίνονται πολλές, τότε μπορούμε να τις συνοψίσουμε σε μια: Συχνό ψήσιμο χεριών και καλό ψήσιμο τροφίμων!


Πιπεράτες τορτίγιας

Χρόνος ετοιμασίας: 15 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα

4 τορτίγιας
100 gr τυρί  fontina ή cheddar
190 gr σάλτσα με καυτερά πιπέρια και μοτσαρέλλα
150 gr μοτσαρέλλα
20 πράσινες ελιές
σάλτσα ταμπάσκο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τη σχάρα σε ψηλή φωτιά. Πασπαλίστε την κάθε τορτίγια με τριμένο τυρί και απλώστε ίση ποσότητα σάλτσας με καυτερά πιπέρια και μοτσαρέλλα στο καθένα. Ακολούθως, προσθέστε τη μοτσαρέλλα και τις ελιές και τοποθείστε κάτω από τη σχάρα. Μαγειρέψτε μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει. Σερβίρετε με μια σταλιά σάλτσας ταμπάσκο.


Φασολάδα κοκκινιστή

Η φασολάδα, ομολογουμένως, εκτός από το εθνικό μας φαγητό, είναι και το φαϊ της εποχής μια και είναι ανέξοδο και μπορεί να φτιαχτεί με υλικά μικρής εώς και μηδενικής αξίας, αφού τα περισσότερα μπορούμε να τα καλλιεργούμε σε ένα μικρό μποστάνι. Ας δούμε, λοιπόν πως φτιάχνονται έξι μερίδες αυτού του "επικύνδυνου" (για ευνόητους λόγους) αλλά νοστιμότατου φαγητού!

Υλικά

500 gr φασόλια μέτρια
2 - 3 καρότα σε ροδέλες
Μισό σέλινο
1 κρεμμύδι σε ροδέλες
1 - 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 - 2 πιπεριές σε ροδέλες
1 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
1 - 2 κόκκινες καυτερές πιπεριές
μαϊντανός, δυόσμος, αλάτι

Εκτέλεση

Μουλιάζετε τα φασόλια σε κρύο νερό από το βράδυ, τα στραγγίζετε και στη συνέχεια τα βράζετε σε κατσαρόλα μαζί με το λάδι, τα καρότα, το κρεμμύδι και το σέλινο. Αργότερα, όταν πια θα έχουν μαλακώσει τα φασόλια, προσθέτετε και τις πιπεριές που έχετε κόψει σε ροδέλες, τη ντομάτα και το δυόσμο. Αλατίζετε και βράζετε για άλλα  15 - 20 λεπτά. Σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστή, αφότου πασπαλίσετε με λίγο μαϊντανό. Αν τη θέλετε άσπρη, αντί για ντομάτα μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο χυμό λεμονιού (ένα φλυτζανάκι του καφέ, μη ρημάξετε και τη λεμονιά!), μόνο που το προσθέτετε λίγο - λίγο και αφού το έχετε κτυπήσει καλά με λίγο ζωμό από τα ζεστά φασόλια.


Τα μυστικά των κρυστάλλων: Επωφεληθείτε από τη δύναμη της πέτρας και των κρυστάλλων

Γράφει η Λίτσα Ευσταθίου.

Ένας υπέροχος τρόποςγια να επωφεληθείτε από τη δύναμη της πέτρας και των κρυστάλλων είναι να τα φοράτε σε κοσμήματα. Μάθετε, λοιπόν, τι συμβολίζει το κάθε κόσμημα.

Δακτυλίδι


Είναι ένας κύκλος που αντιπροσωπεύει την αιωνιότητα του κύκλου του σύμπαντος, την ενότητα, τη δύναμη και την ενέργεια. Παλιά συνδεόταν με τον ήλιο και το φεγγάρι. Ήταν ο φύλακας για την αρνητικότητα και φυσικά είναι από όλους αποδεκτό σαν σύμβολο γάμου, διότι συνδέει την ένωση των ανθρώπων με την αιωνιότητα. Το δακτυλίδι πιστεύεται ότι κρατά την ενέργεια μέσα στο σώμα διότι εμπλέκεται το μέταλλο και η πέτρα. Τα δάκτυλα του αριστερού χεριού είναι για τη δημιουργικότητα και συνδέονται κατευθείαν με την καρδιά που είναι το κεντρο της αγάπης, γι' αυτό και θα πρέπει να φοράτε πέτρες που ελευθερώνουν τα αισθήματα. Στο δεξί χέρι, οι πέτρες βοηθούν στην καριέρα και στους προσωπικούς στόχους. Στο μεσαίο δάκτυλο το δακτυλίδι βοηθά για καινούριες ιδέες ενώ ενισχύει τα αισθήματα όταν φοριέται στο αριστερό χέρι. Το αριστερό μικρό δάκτυλο αντιπροσωπεύει την αλλαγή και το δεξί βοηθά στις καινούριες ευκαιρίες.


Κολιέ

Είναι ένα μεγάλο δακτυλίδι που φοριέται κοντά στην καρδιά.  Χρησιμοποιείται για να δυναμώσει την αγάπη. Αυξάνει την ενέργεια, διότι περιβάλλουμε τον εαυτό μας με αυτό, αγγίζει το δέρμα μας και είναι σαφώς πιο ισχυρό από κάθε πέτρα που φοριέται χωριστά. Η γυναίκα, φορώντας κολιέ, όχι μόνο δείχνει πιο κομψή, αλλά ανεβάζει και την αυτοεκτίμηση και την κοινωνικότητα της, αφού μπορεί να εκφραστεί πιο ελεύθερα.

Βραχιόλι

Είναι ένας φύλακας που μας φρουρεί από την αρνητικότητα, γιατί οι καρποί είναι το τέλειο σημείο για τους παλμούς του σώματος. Το βραχιόλι στον αστράγαλο πιστεύεται ότι δίνει ηρεμία και σταθερότητα.



Σκουλαρίκια

Φοριούνταν για να προφυλάσσουν από τις ασθένειες. Οι λοβοί των αυτιών είναι ευαίσθητο κέντρο του σώματος και πιστεύεται ότι ωφελούνται από τη δύναμη των πετρών και των κρυστάλλων. Με το σμαράγδι και το μάτι του τίγρη αισθάνεστε καλά και πιο ανανεωμένοι. Το κόκκινο καρνέτ ανεβάζει τη δημοτικότητα, το ζαφείρι φέρνει δύναμη, το κοράλλι απομακρύνει την κατάθλιψη και ελκύει. Το σκουλαρίκι με χρυσό και ασήμι λέγεται ότι διώχνει τον πονοκέφαλο.

Καρφίτσες

Συμβολίζουν την πίστη, την αγάπη και την προστασία.

Ζώνες

Οι πέτρες πάνω στις ζώνες πιστεύεται ότι αυξάνουν τη χαρά της ζωής και δίνουν περισσότερη φυσική δύναμη.

Κοσμηματα κεφαλής

Δεν ήταν τυχαίο που οι βασιλείς και οι αυτοκράτορες φορούσαν στέμματα. Οι αρχαίοι ήθελαν οι βασιλείς τους να είναι σοφοί και έβαζαν πολύτιμες πέτρες στα στέμματα για να φέρνουν ενέργεια στο μέτωπο. Φυσικά, δεν θα κυκλοφορείτε με μια τιάρα στο γραφείο, αλλά μπορείτε να φοράτε καρφίτσες/κλιπς με πέτρες ή κρύσταλλα.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Πρωτεύουσα, τεύχος Αυγούστου 2010.

Αντιοξειδωτικές ελιές

Το ξέρατε ότι οι ελιές περιέχουν δεκαπλάσια αντιοξειδωτικά από το ελαιόλαδο? Επίσης, περιέχει ποσότητα σιδήρου, που είναι απαραίτητος για ανάπτυξη των ιστών μας. Βέβαια, κάθε ποικιλία ελιάς δεν είναι ίδια. Οι κρητικές ελιές περιέχουν αρκετά είδη αντιοξειδοτικών ουσιών και πιο συγκεκριμένα 19 είδη πολυφαινόλων, ενώ μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση παρουσιάζουν οι καλαμών και οι τσακιστές.


Θρεπτικά και με λίγες θερμίδες

Τα σαλιγκάρια ως έδεσμα δημιουργούν δύο τάσεις: Φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς. Μήπως εσείς, οι φανατικοί εχθροί να το ξανασκεφτόσασταν? Τα σαλιγκάρια αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πολύ χαμηλή σε θερμίδες. Συγκεκριμένα, 100 gr περιέχουν 79.2% νερό, 16.1% πρωτεϊνη, 3.3% λοιπά μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και μόλις 1.4 λιπαρά. Αντίστοιχα, οι θερμίδες τους είναι μόνο 90. Επίσης, τα σαλιγκάρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσια σε συστατικά όπως ο σίδηρος, το κάλιο και το μαγνήσιο. Ωστόσο, για να μην αλλοιωθούν οι παραπάνω τιμές, θα πρέπει να φροντίσετε τον τρόπο μαγειρέματος τους και να αποφύγετε τα μαγειρικά έλαια.


Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Η κρίση θέλει έρευνα

Γράφει ο Νίκος Μαλέκος


Ζω σε μια Κύπρο γεμάτη επιστήμονες και καθόλου επιστημονικές προσεγγίσεις. Διάβαζα σήμερα στο Φιλελεύθερο για την αύξηση της ανεργίας, για τους άνεργους επιστήμονες/πτυχιούχους και την ανεργία που ακολουθεί.

Καλά όλα αυτά, καλά τα ποσοστά, καλές οι δημοσκοπήσεις, καλά όλα. Ξεχνάμε όμως εμείς οι επιστήμονες Κύπριοι (20% αν δεν κάνω λάθος έχουμε πτυχίο ή δίπλωμα πανεπιστημίου και όχι μόνο) ότι μια σειρά στατιστικών στοιχείων απλά προβάλλουν ένα πρόβλημα ή μια άποψη, χωρίς όμως να δίνουν μια λύση, μια εξήγηση ή τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό. Εγώ προσωπικά πιστεύω πως υπάρχουν δουλειές, αλλά δύσκολα βρίσκονται, πιο δύσκολα είναι αυτές που “θέλουμε” και ακόμα πιο δύσκολα εμείς ρίχνουμε τα μούτρα μας για μια πιο “ταπεινή” δουλειά και ψάχνουμε το τέλειο.


Δεν χρειαζόμαστε άλλα στατιστικά στοιχεία για το πόσο χαμηλά έχουμε πέσει, δεν χρειαζόμαστε να βλέπουμε τα χάλια μας. Χρειαζόμαστε αιτίες και λύσεις. Μια κοινωνική έρευνα (κατά προτίμηση ποιοτική) θα μας βοηθούσε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα.

Σε εσένα φίλε και συνάδελφε επιστήμονα, σου παραθέτω τις εξής υποθέσεις:

Η0: Η ανεργία έχει επέλθει καθαρά εξαιτίας της κρίσης και όταν θα περάσει αυτή η κρίση θα επανέλθουν οι δουλειές – Αυτό μάλλον πιστεύουν οι πολιτικοί μας και δεν κάνουν κάτι αξιόλογο παρά λόγια.
Η1: Η μείωση των θέσεων εργασίας είναι ένα από τα προβλήματα της ανεργίας αλλά όχι ο κύριος παράγοντας.
Η2: Κύριος παράγοντας της ανεργίας είναι η έλλειψη ικανοτήτων από τους νέους, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στην αγορά εργασίας.
Η3: Κύριος παράγοντας της ανεργίας είναι η λανθασμένη έρευνα από τον άνεργο για εύρεση εργασίας.
Η4: Η έλλειψη εμπειρίας από τους νέους οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας κατά τις περιόδους οικονομικής κρίσης.

http://3.bp.blogspot.com/-snNqvK2bh7I/UL4c4NBRJZI/AAAAAAAFKCc/efNovPVf2PA/s1600/Ereuna.jpg

Τόσα και τόσα στοιχεία έχω δει τους τελευταίους μήνες αλλά από κανένα υπουργείο ή πανεπιστήμιο δεν έχω δει μια έρευνα εν ονόματι “Οι λόγοι που οι σημερινοί άνεργοι νέοι δεν βρίσκουν εργασία/απασχόληση – Εισηγήσεις για λύση του προβλήματος”. Κύριοι Υπουργοί, Πολιτικοί, κύριε Πρόεδρε τέλος πάντων, αν δεν ψάξεις να βρεις που είναι το πρόβλημα τότε δεν το λύνεις. Πως μπορείς να ξέρεις τι ικανότητες λείπουν από τους σημερινούς άνεργους και δεν βρήκαν δουλειά αν δεν το ερευνήσεις λίγο το θεματάκι; Αν το ξέρεις, μετά μπορείς να το συσχετίσεις με τις ικανότητες των ατόμων τα οποία βρήκαν δουλειά. Μετά βλέπεις τις διαφορές και ποιες είναι αυτές που εμφανίζονται πιο συχνά.

Το να βασίζεσαι σε ιδεολογικά κριτήρια για την αγορά δεν είναι αρκετό και ούτε είναι η σωστή προσέγγιση, αλλά μια απαρχαιωμένη αντίληψη. Το να λες ότι το αόρατο χέρι της αγοράς θα βοηθήσει στην ανάκαμψη χωρίς να βοηθάς και συ λίγο είναι σαν να κάθεσαι και να περιμένεις να ψηθεί το φαγητό χωρίς καν να έχεις ανάψει το φούρνο. Ενώ το να λες πως ακολουθούμε μια κοινωνική πολιτική η οποία βοηθά τον απλό πολίτη, και το μόνο που κάνεις είναι να δίνεις χρήματα ελπίζοντας να χρησιμοποιηθούν σωστά είναι σαν να τα ρίχνεις στο δρόμο και να εύχεσαι να τα πιάσει αυτός που τα χρειάζεται.

Είναι καιρός να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις γνώσεις και τη τεχνολογία προς όφελος της κοινωνίας. Ξεχνάτε ιδεολογίες αριστερών και δεξιών, αερολογίες του τύπου δημοσκοπήσεις και στατιστικά και αρχίστε να εφαρμόζεται την επιστημονική μέθοδο. Τι σκ*τ* τα έχουμε τα πτυχία και τα πανεπιστήμια;