Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Γαλοπούλα γεμιστή





Υλικά

1 γαλοπούλα περίπου 4 - 5 κιλά
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1/2 κούπα χυμό πορτoκαλιού
1/2 ελαιολαδο

Για τη γέμιση


1/2 κούπα ρύζι για πιλάφι

1/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιλού κιμά χοιρινό
1/4 κούπας κρεμμύδι τριμμένο
Τα εντόσθια της γαλοπούλας
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
1 κούπα κάστανα (βρασμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα)
35 γρ. κουκουνάρι
1 χούφτα σταφίδες
1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
1 ποτήρι του νερού λευκό κρασί
6 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
λίγο αλάτι - λίγο πιπέρι
1/2 κούπα νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Για τη γέμιση: Πλένετε και κόβετε σε κομμάτια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι και τον κιμά. Ρίχνετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη και ρίχνεται την ξυσμένη ντομάτα.Στην συνέχεια σβήνετε με κρασί και προσθέτετε τα κάστανα, το κουκουνάρι,ένα ξυλάκι κανέλα ,μία χούφτα σταφίδες λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και στο τέλος την ψιλοκομμένη φλούδα προστοκαλιού.


Για τη γαλοπούλα: Πλένετε πολύ καλά τη γαλοπούλα και την αφήνετε να στραγγίξει. Την αλείφετε με λίγο από το μίγμα των χυμών λεμονιού και πορτοκαλιού μέσα στο οποίο έχετε προσθέσει το ελαιολαδο. Γεμίζετε τη γαλοπούλα με τη γέμιση, τη ράβετε και την τοποθετείτε μέσα σ' ένα ταψί με νερό, βάζοντας το στήθος της προς τα πάνω. Την αφήνετε να ψηθεί στους 160 C τόσες ώρες όσες είναι τα κιλά της. Σ' όλη τη διάρκεια του ψησίματος σε τακτά χρονικά διαστήματα την αλείφετε με το υπόλοιπο μίγμα χυμών λεμονιού, πορτοκαλιού και ελαιολαδου και συμπληρώνετε στο ταψί νερό, αν χρειασθεί.


Συνοδέψτε την με ψητές πατατούλες και βραστά λαχανικά.

Πηγή συνταγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου