Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ουτοπία Κολεκτίβα

Τους τελευταίους μήνες, με τις κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικες εξελίξεις που βιώνουμε στην Κύπρο, οι έννοιες συλλογικότητα, αλληλεγύη και αυτο-οργάνωση αποκτούν ιδιαίτερο βάρος. Η Ουτοπία Κολλεκτίβα, βασισμένη σε αυτές τις αρχές, συνεχίζει να δρα και να συνεισφέρει σε κοινωνικό και συλλογικό επίπεδο. Η στάση ζωής που προωθείται μέσω της Κολεκτίβας φαίνεται να είναι απαραίτητη, πλέον, προϋπόθεση για την αξιοπρεπή επιβίωση και ανάπτυξη των λαών εντός και εκτός Ευρώπης, που πλήττονται από τις συνέπειες των αλλαγών του συστήματος. Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντίθετα, πιστεύουμε ότι - έστω και μέσα από τα υποχθόνια σχέδια πολιτικών εντός και εκτός Κύπρου - μας δίνεται η ευκαιρία να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια και να μείνουμε όσο μπορούμε έξω από το νέο σύστημα που μας επιβάλλεται. ΕΜΕΙΣ, στην Ουτοπία, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο:
  • Δρούμε συλλογικά και ΑΛΛΗΛΟΣΤΗΡΙΖΟΜΑΣΤΕ, αξοποιώντας και ανταλλάζοντας τις δεξιότητες του καθενός.
  • Εφαρμόζουμε την ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ στις βασικές μας ανάγκες: παραγωγή βασικών τροφίμων (ψωμί, λαχανικά, λάδι κλπ.), δημιουργία και επιδιόρθωση αντικειμένων (ρούχα, έπιπλα, δώρα, καλλυντικά κλπ.)
  • Προτιμούμε τα ΝΤΟΠΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε τα εισαγόμενα και στηρίζουμε τη ντόπια οικονομία.
  • Προτιμούμε ΠΟΙΟΤΙΚΑ προϊόντα, που δε βλάπτουν την υγεία και το περιβάλλον.
  • ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Ψωνίζοντας από πολυεθνικές δεν βοηθάμε μια οικογένεια να ζήσει, αλλά αντιθέτως αυξάνουμε τα πλούτη ενός. Η κάθε μας αγορά είναι και μία ψήφος για τον κόσμο που θέλουμε.*
  • Ζούμε τη γειτονιά μας ως επέκταση του σπιτιού μας.
  • Χρησιμοποιούμε την απαραίτητη ενέργεια (εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης, εξοικονόμηση στο σπίτι, ΑΠΕ κλπ.)
  • Ενθαρρύνουμε τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, την ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ και την ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ στα παιδιά και τους γύρω μας.
  • Αλλάζουμε τον τρόπο που περνούμε τον ελεύθερο μας χρόνο, περνούμε περισσότερο χρόνο με δραστηριότητες σστη φύση, όπου και νιώθουμε ήρεμοι και ενισχύουμε την ευημερία μας.
  • Είμαστε ανοικτοί στη διαφορετικότητα και την ανταλλαγή εμπειριών και ιδανικών, γιατί η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο από ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ.
*Οι γιορτές και ο μανιώδης υπερκαταναλωτισμός μας προσεγγίζουν συχνά - πυκνά! Θα ήταν καλό να έχουμε υπ' όψιν μας ότι με κάθε ευρώ που ξοδεύουμε ψηφίζουμε για το πως θέλουμε τον κόσμο γύρω μας! Αν επιθυμείτε ένα κόσμο όπου η ηθική, η ισότητα και ο σεβασμός είναι ο κύριος άξονας της ζωής μας, τότε προτιμήστε να ξοδέψετε τα λεφτά σας σε μικρές, ηθικές επιχειρήσεις και να υποστηρίξετε τη ντόπια κοινότητα και οικονομία.


Να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου